Magyarország

2010.05.04. 16:01

A házszabály módosítását javasolja az MSZP

<p>Az MSZP a házszabály módosítását javasolja annak érdekében, hogy valamennyi parlamenti frakció módosító indítványairól szavazhasson a következõ parlament - mondta keddi sajtótájékoztatóján az MSZP frakcióvezetõje.</p>

Mesterházy Attila új parlamenti bizottságok - köztük a számvevõszéki bizottság - felállítását is kezdeményezte. Az MSZP azt kéri a Fidesztõl, hogy csak négyötödös többséggel módosítsa az alkotmányt.

A kormány parlamenti ellenõrzésének fenntartása érdekében a házszabály módosítását kezdeményezi az MSZP - mondta kedden Mesterházy Attila. A szocialisták frakcióvezetõje azt javasolja, hogy a frakciók bizottágokban elõterjesztett módosító indítványairól akkor is szavazzon a parlament, ha az a bizottsági munka során nem kap többségi támogatást. Az MSZP frakciója azt is szeretné elérni, hogy az interpellációkat, kérdéseket, vizsgálóbizottságok felállítását és a parlamenti vitanapok kezdeményezését is szabályozzák újra.

Az MSZP szeretné, ha önálló bizottság maradna a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság. Mesterházy Attila kezdeményezte, hogy jöjjön létre a számvevõszéki bizottság és a fenntartható fejlõdés bizottsága is. A nyilvánosság biztosítása és növelése érdekében informatikai fejlesztéseket is javasolnak a szocialisták. A javaslatokat az új parlament valamennyi frakciójához eljuttatták.

A levél ugyan nem tartalmazza, de az MSZP elvárja a Fidesztõl, hogy - a Horn-kormány idõszakához hasonlóan - csak négyötödös többséggel lehessen módosítani az alkotmányt - tette hozzá Mesterházy Attila.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!