Magyarország

2010.02.25. 17:18

Duna Stratégiát sürgetnek a folyó menti EU tagállamok

<p>A csütörtöki Duna-csúcstalálkozót lezáró Budapest Nyilatkozatot aláíró 8 uniós tagállam felkérte az Európai Bizottságot, hogy az év végéig készítsen elõ egy Duna Stratégiát - jelentette be a tanácskozás végén a magyar külügyminiszter.</p>

Balázs Péter hozzátette: a cél a Duna-menti országok - amelyekben több mint 80 millióan élnek - közötti együttmûködés erõsítése és a feladatok közös megoldásához szükséges uniós források hatékonyabb felhasználása. A nyilatkozatot várhatóan az egy év múlva esedékes magyar EU elnökség idején terjesztheti Magyarország az EU tagállamai elé.

A jövõbeli Duna Stratégia alapelemei közé olyan területek tartoznának, mint az energia, a környezet- és természetvédelem, a közlekedés és infrastruktúra, szakképzés és innováció, kultúra, valamint a fenntartható gazdasági tevékenységek, vagy a sport - mondta csütörtökön Balázs Péter. A külügyminiszter szerint a Duna-medencét a természeti erõforrások gondos és ésszerû felhasználásával, az emberi egészség, a természet és a környezet védelme mellett kell használni.

A Budapest Nyilatkozatot Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia képviselõi írták alá. Ehhez csatlakozhat még Bosznia Hercegovina, Horvátország, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!