Magyarország

2008.11.09. 20:08

Slota a szlovák biztonsági tanács ülését és az EU fellépését sürgeti a magyar fenyegetettség miatt

<p>A Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását és az illetékes európai uniós szervek fellépését sürgeti Ján Slota a Magyarországon és a szlovák-magyar viszonyban kialakult helyzet miatt.</p>

A kormánykoalícióban résztvevő Szlovák Nemzeti Párt vezetője erről vasárnap adott ki közleményt, s hasonló értelemben az egyik pozsonyi hírügynökségnek is nyilatkozott a politikus. A második legnagyobb pozsonyi kormánypárt elnöke néhány órával azt követően foglalt állást, hogy szombaton a szlovák rendőrség eljárást indított a magyarországi Nemzeti Őrsereg 28 egyenruhás tagja ellen, akik szombaton - a mozgalom több hívével együtt - a délkelet-Szlovákiai, bodrogközi Királyhelmecen akartak megemlékezni az 1938-as első bécsi döntés 70. évfordulójáról, amellyel Magyarországhoz került vissza a Csehszlovákia magyarlakta régiójának nagy része.

Slota úgy véli, egyre sürgetőbbé válik a szlovák és a magyar kormányfő találkozója is. Attól tart, hogy a magyarországi szélsőségesek Szlovákia mellett hamarosan a Vajdaságra és Erdélyre is kiterjesztik ilyesfajta tevékenységüket, éppen ezért megfontolandó, hogy Pozsony hasonló esetekben az érintett térségbeli országokkal összehangoltan lépjen fel.

Kapcsolódó cikkek:

Gyurcsány találkozna Ficóval
Gyurcsány Ferenc
továbbra is azt vallja, hogy a problémákat nem kiélezni, hanem megoldani kell, méghozzá lehetőleg párbeszéd útján.

Hétfői határblokád: a szlovák rendőrség készül
Minden rendelkezésére álló eszközzel kész beavatkozni a szlovák rendőrség, ha a Jobbik és a Magyar Gárda hétfői részleges határblokádjával kapcsolatban Szlovákia területén valamilyen jogellenes cselekmény történne - mondta a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap.

A felvidéki magyarok szerint mesterségesen szítják a nemzetiségi ellentétet Szlovákiában
A felvidéki magyarok szerint nincs magyarellenesség Szlovákiában, mesterségesen gerjesztik a két nemzetiség közti ellentétet.

Fico szerint magyar nácik fenyegetik Szlovákia függetlenségét
Pozsony - "A független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét" - jelentette ki Pozsonyban a szlovák kormányfő.

A kormány és az SZDSZ is elítéli a királyhelmeci felvonulást
A kormány és az SZDSZ is elítéli a szombati királyhelmeci szélsőséges magyar megmozdulást és demonstrációt - áll Daróczi Dávid kormányszóvivő és Szent-Iványi István, az SZDSZ Országos Tanácsa elnökének vasárnapi közleményeiben.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!