Magyarország

2008.09.30. 16:17

Folytatódott az ostrom per

<p>Budapest - A tanúk meghallgatásával folytatódott kedden az MTV székház ostromlóinak pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A mostani tárgyalási napon a bírónőnek többször fegyelmeznie kellett az ülésteremben lévő vádlottakat és szimpatizánsaikat a bekiabálások miatt.</p>

Megkezdődött a tanúk meghallgatása az MTV székház ostroma miatt indult perben kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlottak padján 39-en ülnek főként közérdekű üzem megzavarása, illetve más bűncselekmények miatt.

Rudi Zoltán, akkori tévéelnök a tárgyaláson azt mondta, hogy az ostrom estéjén kollégái hívták fel, így a Szabadság téri székházba sietett. Néhány órával később a biztonsági szolgálat vezetője jelezte neki, hogy a rendőrök feladták az épület védelmét, saját embereik pedig nem tudják garantálni a dolgozók és az ott lévő technika védelmét, így a székház kiürítését és az adás megszakítását javasolta. Rudi Zoltán azt mondta, hogy neki munkáltatóként felelnie kellett az alkalmazottakért, ezért elrendelte, hogy szüntessék be az adást és mindenki menjen haza. Mint mondta, azt csak másnap tudta meg, hogy a tüntetők először egy petíciót akartak átadni és valamikor éjjel Kert Attila hírigazgató át is vett egy kézzel írott papírt. A petíciót Rudi Zoltán szerint a médiatörvény miatt eleve nem is olvashatták volna be.

A bíróság tanúként meghallgatta a székház biztonsági szolgálatának vezetőjét is. Azt mondta, hogy mikor a tüntetők bejutottak az épületbe - kiindulva a téren történt erőszakos cselekményekből - nem lehetett tudni, hogy mi lesz. Mikor pedig a rendőrök is feladták a székházat, akkor javasolta, hogy küldjenek haza mindenkit és álljon le az adás.

A tárgyalás közben a bírónőnek többször is fegyelmeznie kellett a vádlottakat és szimpatizánsaikat bekiabálások, taps vagy épp hangos nevetés miatt.

Az MTV székházat 2006. szeptember 18-án - egy nappal az őszödi beszéd kiszivárgása után - ostromolták meg. A felbőszült tömeg autókat és egy vízágyút is felgyújtott, az épületben pedig rongáltak. A köztelevízió kára összesen 29 millió forint. Több mint 100 rendőr pedig megsérült. Az ügyészség 39 embert közérdekű üzem működésének megzavarásával vádolja, de ezen felül többüket rongálással, illetve hivatalos személy elleni erőszakkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!