Kazincbarcika hírei

2012.11.15. 15:30

Munkában az Újkazinci Baráti kör

Kazincbarcika - Az Újkazinci Programszigeten egy helyben alakult baráti kör bontogatja szárnyait.

Kazincbarcika - Az Újkazinci Programszigeten egy helyben alakult baráti kör bontogatja szárnyait.Az Európai Unió által támogatott városrész-rehabilitációs projekt keretében egy új közösségi színtérrel bővült a város. Az Újkazinci Programszigeten egy helyben alakult baráti kör bontogatja szárnyait.

A csoport - melynek tagjai valamennyien az Újkazinci lakótelepen élnek - egyre többet hallat magáról. Megalapításuknak Kálmán Vilmosné Kati az ötletgazdája. Mint mondta: nem bejegyzett  civilszervezetként, hanem baráti körként  alakultak, s bár anyagi forrással nem rendelkeznek, próbálnak egyre színesebb és tartalmasabb programokat szervezni.

„Fiatal korunkban is mozgalmasak voltak az Újkazinci baráti kapcsolatok, Tóth József és Kalácska Jánosné irányításával hosszú évekig működött a nagysikerű Újkazinci Napok, valamint saját magunk, társadalmi munkában épített, bekerített dühöngőn, futball pályán, utcák közötti fociversenyeket tartottunk. Rendszeres volt a Mikszáth-Veres Péter-Nagy Lajos utcák közötti derbi. A Programsziget megépítésének hírére döntöttük el, hogy felelevenítjük baráti kapcsolatainkat, kihasználjuk a közösségi ház adta lehetőséget, rendszeresen találkozni fogunk. Saját szórakoztatásunkra szervezünk programokat, melyeket nyitottá teszünk minden érdeklődő számára. Elsősorban a közöttünk élő egyszerű, hétköznapi emberek művészi értékeit, alkotásait szeretnénk megismerni, megismertetni, mellette ismeretterjesztő előadásokat is kívánunk tartani, de legfőképp a baráti kapcsolatok ápolása a cél” – mondta a baráti kör vezetője.

Irodalom és képzőművészet

November 8-án egy rendhagyó kiállítással egybekötött irodalmi délutánt rendezett az Újkazinci Baráti Kör.

„Az irodalmi, művészeti programon Padányi Gabriella verseivel, azokról festett képeivel és Mandaláival kápráztatta el a közönséget - tudtuk meg Kálmán Vilmosnétól. - Ezt még fokozta a délután háziasszonya Klementné Bíró Anikó, aki az előadásba aktívan bevonta a közönséget; kérdéseket lehetett feltenni a képekről, versekről, azok megszületéséről és a költő életéről. A verseket gyermekek tolmácsolásában hallhattuk. A műsort színesítették a Devecsery Lászlóval közösen alkotott, az Időmalom című kötetük bemutatójáról készült zenés filmrészletek, melyekben az írón és Gabikán kívül neves előadókat, művészeket láthattunk. Ennek volt egy nagyon érdekes részlete, ahol a közelmúltban elhunyt költő-tanár, a Lord együttes szövegírója, Balogh József a Vas megyei újságból 1949-es főcímeket olvasott fel, és elhangzott Alberttelep település, illetve a bánya neve. Egy ilyen kis baráti közösségnek óriási megtiszteltetés, hogy az előadás teltházas volt, közel 60 vendéget köszönthettünk. Megtisztelt minket többek között Karikás Lajosné  a Szociális Szolgáltató Központ gazdasági igazgatója, a bölcsőde vezetője Jánosdeák Lászlóné és kolléganői, Pelle Anna, az Idővár klub  részéről, Kinter Jenő és Hídvári Imre költők, képviseltette magát a  KDK csevegő csoport,  de Kurityánból és Ormosbányáról is volt vendégünk. Külön öröm, hogy az Újkazinci lakótelepről szép számmal voltak látogatók. Ez is bizonyítja, hogy jó helyre került ez az intézmény.”

Padányi Gabriella   

Kurityánból került Kazincbarcikára a 80-as években. Költő, festő, aki szürrealista stílusban, igen színes látásmódban készíti képeit.

Költeményei minden korosztályhoz szólnak.

Neves írónk-költőnk Devecsery László szerzőtársa, közös kötetük az Időmalom, melynek minden versét, oldalát és a borítóját Gabi illusztrálta.

Versei már nem csak elektronikus formában, hanem nyomtatásban is megjelentek: Kláris irodalmi folyóiratban, illetve a Montázs magazinban.

Teljes jogú tagja az irodalmi rádiónak.

-GJ-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!