Kazincbarcika hírei

2011.02.05. 20:23

Újvárosi koris, kajakos, edző

<p>A Tisza-parti város képviselői gyűjtötték be a serleget három felnőtt egyéni kategóriában.</p>

Bár tavaly tavasszal bejelentette visszavonulását, a 2009/2010-es szezonja jól sikerült Sebestyén Júliának, a Tiszaújvárosi SC műkorcsolyázójának, aki szűk egy esztendeje negyedik téli olimpiáján vett részt Kanadában. Júlia az eddigi nyolc "Év sportolója" választáson egyaránt jelölt volt, s hat alkalommal a legjobbnak is találtatott (2005-ben Bahor Bea rali-navigátor, 2009-ben Karakas Hedvig előzte meg).

– Ugyanúgy meg vagyok hatódva, mint akkor, amikor először győztem, köszönöm szépen a szavazatokat, hogy a zsűri tagjai az utolsó évemben is gondoltak rám – kezdte a 2004-es Európa-bajnok, aki díjátadó személyesen nem lehetett jelen. – Az a döntésem, hogy 2010 tavaszán befejezem profi pályafutásomat, már jóval korábban megszületett, hálás vagyok a sorsnak, hogy eddig korcsolyázhattam a világ élvonalában. Emlékezetes marad számomra az a pillanat, hogy Vancouverben én vihettem a magyar zászlót, de az előző szezonból büszke vagyok a legrangosabb Világkupán, az amerikain elért harmadik helyemre is. Az pedig, hogy az Európa-bajnokságon nem állhattam fel a dobogóra, nem pusztán rajtam múlt... Nehéz szívvel mondtam búcsút a versenyzésnek, de a jégtől nem szakadtam el, hiszen edzősködöm is. Kívánom a fiatal miskolci korcsolyázóknak, hogy egyszer közülük is kerüljön ki olyan, aki ezen a szavazáson, hozzám hasonlóan, díjazott lesz.

Előre tudott lépni

A tiszaújvárosi kajakos, Molnár Péter két alkalommal már volt díjazott ezen az eseményen: 2008-ban az utánpótlás fiú kategóriában lett második, míg tavaly a felnőtt férfiak mezőnyében zárt harmadik helyen Deák Bárdos Mihály, valamint Balajti Ádám mögött.

– Nagyszerű, tényleg nagyon örülök – kommentálta röviden győzelmét a válogatott lapátos. – Sokszor szoktam azzal viccelni, hogy "dunai gyerek" vagyok, és nem tősgyökeres borsod-abaúj-zempléni, de amióta tiszaújvárosi színekben versenyzek, mindig, mindent megtettem azért, hogy befogadjon a környzet, hogy be tudjak illeszkedni. Bár az eredményekből az tűnhet ki, hogy nem a tavalyi volt a legjobb szezonom, de nyilvánvalóan másképp látja a dolgokat egy külső szemlélő, és másként én is, ezért azt mondom: a saját értékelésem szerint 2010-ben is előre tudtam lépni. Természetesen megváltozott azzal a helyzet, hogy a kétszáz méter olimpiai táv lett, ami persze nekem jó. Az Európa-bajnoki, illetve a világbajnoki részvételhez két válogatót kellene idén megnyernem, amit nagyon szeretnék megcsinálni, mert a vb itthon lesz, Szegeden.

Büszke a versenyzőkre

Az edzőknél eddig mindig "labdás" szakember vitte el a pálmát, ezúttal viszont egy egyéni sportágban ténykedő trénert találtak legjobbnak a zsűritagok, Lehmann Tibort, a TVK-Mali TK vezetőedzőjét.

– Klubunk egyik legeredményesebb évét zárta 2010-ben, hiszen csaknem minden korosztályban állítottunk magyar bajnokot, 13 egyéni- és 14 csapat aranyunk volt. Az, hogy három versenyzőnk „Az év triatlonosa” lett Magyarországon, szintén büszkeségre adhat okot. Holtversenyben megnyertük az egyesületi pontversenyt. Az ifjúsági olimpiai sikerek mellett az U23-as Eb-n elért hatodik hely, valamint Rendes Csaba olimpiai kvalifikációs helye emelkedik ki sikereink közül. Büszke vagyok azokra a versenyzőkre, akik mintegy 4 éve a mi koncepciónkban kezdtek Filep Csaba és Fodor Ágnes keze alatt, napjainkban pedig itthon nem igazán találnak legyőzőre, ráadásul nemzetközileg is egyre jobbak. Meglepett, hogy én nyertem. Megtisztelő, hogy a témában tájékozott szakemberek nekem ítélték a díjat, annál is inkább, mert a megye sportolói 2010-ben további sok szép eredményt szállítottak. Idén, jó szereplésünk folytatása mellett, két olimpiai kvalifikációs helyen álló versenyzőt, illetve korosztályos Eb-n egyszámjegyű helyezéssel rendelkező fiatalokat szeretnénk ünnepelni!

"Ez egy óriási megtiszteltetés"

Csapat kategóriában ,,új király" született: az első öt választáson taroltak a labdajátékokban szereplők, aztán 2008-ban a Spitzmüller Csaba, Kazár Miklós ralis egység nyert, 2009-ben pedig ugyancsak a technikai sportot képviselő Speedway Miskolc salakmotorosai. Most pedig az ózdi Szuperligás férfi tekecsapat, az ÓVFTC.

– Ez egy óriási megtiszteltetés számunkra, és úgy gondolom, nem csak a mi elismerésünk, hanem szól magának a teke sportnak, és Ózd városának is – jegyezte meg örömmel Bialaszek György, az észak-borsodiak játékosa, elnöke. – A sorrend ismeretében mondom, hogy neves csapatokat előztünk meg, akiknek szintén gratulálunk tavalyi teljesítményükhöz. Az előző szezonban majdnem minden összejött nekünk, és ugyan voltak balul sikerült mérkőzéseink, hoztunk olyan bravúrokat is, amelyekkel megérdemeltük a bajnoki bronzérmet. Korábban a megyéből a DVTK futballistái, a diósgyőri női kosárlabdázók, pár éve pedig a barcikai röplabdázók jutottak ki a nemzetközi porondra, és ebbe a sorba állhattunk be azzal, hogy az NBC Kupában szerepelhettünk Splitben. A pályaépítés, annak megszokása miatt az idei évad a tanulásra megy el, de remélem, hogy a középmezőnyben tudunk végezni.


Utánpótlás győztesek

Csapat: A Viola Viktor, Bodonyi András kenus egység (Diósgyőri KSC)

– Azt mondom, s mondhatom Viktor nevében is, hogy valahol számítottunk erre az elismerésre – fogalmazott határozottan a duó szóvivője, András. – Távol áll tőlünk, hogy bárkinek is lebecsüljük az eredményeit, de az előző évben nem sokan szereztek világbajnoki címet a megyében, a városban. Örülünk, hogy a munkánknak van eredménye, s megköszönünk mindent, amit ezért kapunk. Tudjuk, hogy a sportsikerek múlandók, hogy itt folyamatosan produkálni, teljesíteni kell. Az első helyünkért megkaptuk a megérdemelt pihenőt, aztán elkezdtünk ismét keményen dolgozni. Az idei esztendőre is komoly célokat tűztünk magunk elé, szeretnénk ott lenni a síkvizi ifjúsági világbajnokságon augusztus elején, valamint október végén a maratoni vb-n.

Leány: Brogli Réka, kerékpáros (X2S Kona Team)

– Úgy érzem, hogy a 2010-es szezonom jól sikerült, hiszen a hegyikerékpárosoknál két ob-t nyertem, továbbá terepduatlonban és tereptriatlonban is magyar bajnoki címet érdemeltem ki. A Top Maraton összetett versenyében az élen végeztem, csakúgy, mint a cyclo-cross összesítésében. A kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium tanulójaként tavaly is „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Jó tanuló, Jó sportolója” lettem, melyért edzőm, Sikter Zsuzsanna mellett osztályfőnökömnek, Móth Évának is köszönettel tartozom. Mindez együtt hozhatta meg számomra a mostani díjat, melyre természetesen nagyon büszke vagyok! Hálás vagyok mindenkinek, aki hozzásegített ehhez az elismeréshez. Idén már az U17-es (15-16 évesek) korosztályban versenyzek. A magyar bajnokságok és kupák mellett az ausztriai első ifjúsági XCO Európa-bajnokságon is szeretnék bizonyítani.

Fiú: Hankó Gábor, triatlonos (TVK-Mali TK)

– Sikeres esztendő volt a 2010-es év, mert minden úgy sikerült, ahogy elterveztem, bajnokságot nyertem, rajthoz állhattam több nagy nemzetközi versenyen (Európa-kupa, Eb, vb, ifjúsági olimpia) és azok nagy részén jól szerepeltem. A triatlon minden ágában, különösen úszásban fejlődtem, sok tapasztalatot szereztem az elmúlt évben. A szingapúri I. Ifjúsági Olimpia egyéni 9. és csapat 6. helyére vagyok a legbüszkébb, ezzel a 2010-re kitűzött legfőbb célom teljesült. Nagy megtiszteltetés, hogy a legutóbbi csapat elismerés után, ezúttal egyéniben is a legjobbnak választottak. Remélem az elkövetkező években is sikerül hasonló címeket nyernem eredményeim alapján! 2011-ben szeretnék kijutni a triatlon Európa-bajnokságra és ott az első tíz között végezni. Emellett junior Európa-kupa futamokon dobogós szereplést tervezek, és nem utolsó sorban magyar bajnoki címeim gyarapítására is törekszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Év sportolója 2010 - számokban

eszak | 2011.02.05 20:30
Pénteken délután a miskolci City Hotelben köszöntöttük az esztendő legjobb sportolóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!