Sport

2014.10.02. 16:32

Kezet fogtak a szomszédok Zemplénben

Olaszliszka, Tolcsva, Vámosújfalu - Három hegyaljai községben összefogtak és „felébresztették” álmából a legnépszerűbb sportágat.

Olaszliszka, Tolcsva, Vámosújfalu - Három hegyaljai községben összefogtak és „felébresztették” álmából a legnépszerűbb sportágat.A közelmúltban gazdagodott a sportág megyei hátországa: a III. osztályú bajnokság Zemplén csoportjába nevezett a Zemplén OVT, amely az olaszliszkai, a vámosújfalui és a tolcsvai labdarúgók közös „képződménye”.

Nehéz egyedül

– Egyik településnek sem volt együttese – kezdte Jedlicska István, az Olaszliszkai Sport­egyesület elnöke, a Zemplén OVT első embere. – Nekünk, liszkaiaknak a 2010-es bajnoki évben volt utoljára csapatunk, amelyet most szerveztünk újjá és hasonló cipőben jártak a vámosiak és a tolcsvaiak is. Tudomásul kell venni, hogy a végeken nehéz önállóan megélni, életképes klubokat fenntartani, működtetni, mert a kis falvakban szinte sehol nincs elegendő játékos. A közösködés ötlete a három polgármesteré, s azt kell mondanom, hogy nagyon ügyes megoldást találtak ki. Már csak azért is, mert Olaszliszkát, Tolcsvát és Vámosújfalut mindössze egy-két kilométer választja el egymástól, ez pedig önmagát kínálta az erők egyesítésére. Úgy is fogalmazhatok, hogy kezet fogtak a jó szomszédok. Az elöljárók megteremtették a pénzügyi feltételeket – az őszi szezonban sok százezer forintból gazdálkodhatunk – és gondoskodtak az utaztatásról, a többit mi, szakmabeliek rendezzük.

Üdvözölték

A Zemplén OVT Olaszliszkán, az „anyaegyesület” otthonában fogadja ellenfeleit, a másik két helyen egyébként sem lehetne játszani, a pályák ugyanis rossz állapotban vannak, azokat hitelesíteni sem lehet.

– Olaszliszkán egy kivételével minden adott – folytatta Jedlicska István. – Öltözőépületünket 2004-ben adták át, a ház teljes mértékben megfelel a követelményeknek. Pályánk talaja viszont felújításra szorul, a megoldáson gőzerővel törjük a fejünket. Az biztos, hogy pályázni fogunk és a Magyar Labdarúgó Szövetség segítségével akarunk túljutni ezen a gondunkon.

A mintegy ötven igazolt sportolóval rendelkező Zemplén OVT felnőtt és utánpótlás gárdát tart fenn. A nagyokat Hajdú Tibor, egykori olaszliszkai megyei I. osztályú játékos irányítja, a kicsikkel pedig Balázsi Gyula foglalkozik. Terveik szerint hamarosan bekapcsolódnak a Bozsik-programba, ennek jegyében serdülő csapatot is toboroznak. Jedlicska István szerint nem lesz nehéz dolguk, ugyanis van merítési lehetőségük mindhárom faluban.

– Sok helyi és környékbeli baráttal, ismerőssel, valamint lakossal beszélgettem az elmúlt hetekben, hónapokban – folytatta az elnök, majd hozzátette: – A településeken élők üdvözölték a foci felélesztését, elképzeléseinket támogatják, szurkolóként mögöttünk állnak. Tervünk szerint először stabilizáljuk helyzetünket, majd később ki akarjuk harcolni a megyei II. osztályba kerülést. Azt is elárulhatom, hogy a három község idővel sportiskolát is szeretne alakítani és ennek szintén csak örülni lehet. Egy szó, mint száz: elindultunk, élünk, dolgozunk és ennek a munkának előbb, vagy utóbb bizonyára beérik a gyümölcse.

ÉM-KT

A megyei I-ben is

Olaszliszka, Vámosújfalu és Tolcsva példája nem egyedülálló a megyei futballtérképen. A megyei I. osztályban korábban Szikszó, Tomor és Lak fogott össze, újabban pedig Edelény, Tomor és Lak közösködik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!