Helyi sport

2023.10.04. 06:59

A nap kérdése: elkapja-e a francia bajnokot a DVTK?

A diósgyőri női kosárlabdacsapat a franciaországi Lyonban kezdi meg az újabb Euroliga évadot.

Völgyi Péter szerint csapata előrébb végez majd annál, mint ahová taksálják őket

Fotó: Koncz Márton

Kedden korán reggel indult útnak a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata Franciaországba, Lyonba, ahol szerdán 20.00-tól a Lyon DLC ACVEL együttese ellen az Euroliga A-csoportjának, 1. fordulójában lép pályára..

Tíz fős kerettel

A diósgyőriek 10 játékossal keltek útra, a Lelik, Aho N., Kányási, Tenyér, Toman, Jovanovic, Garbin, Charles, Grigalauskyte és Tadic alkotta keretnek kedden este 7 órától a meccs helyszínén tartott edzést Völgyi Péter vezetőedző. 

A piros-fehérek jó előjelekkel vágtak neki a lyoni célállomásnak, a London Lions ellen sikerrel megvívott EL-selejtezők után, a múlt szombaton, az első bajnokit is megnyerték, ráadásul az eddig sérülés miatt mellőzött Ana Tadic is játszott ezen a meccsen. Arra a kérdésre, hogy milyen állapotban van a center, kaphat-e bizonyítási lehetőséget a francia bajnok ellen a francia játékos, aki minden bizonnyal sok kosarast személyesen és jól is ismer a szerdai ellenfél tagjai közül, így felelt Völgyi Péter: 

– Tadic a BEAC elleni bajnokin sokszor játszott rövid időszakokat, bízom benne, hogy mérkőzésről mérkőzésre tud majd előre lépni. Látszott, hogy jó kvalitásokkal rendelkező játékos, de gyorsaságban nagyon messze van még önmagától. A csapatnak is meg kell szoknia, hogy milyen, ha ő a pályán van, hiszen ilyen típusú játékossal még ritkán játszottak együtt a lányok...

Arról is érdeklődtünk a vezetőedzőnél, hogy Ana Tadic mennyire tudta segíteni a lyoniak feltérképezését, illetve, hogy általában mit sikerült megtudni róluk, mert az eredményeikből azt lehet látni, hogy az idénykezdetük csapnivaló volt. Ugyanis a mostani szezon elején, tavalyi francia bajnokként elveszítették a francia Szuperkupát a Basket Landes ellen, 77-60-ra, majd vereséggel kezdték a bajnokságot, a tavalyi évad 6. helyezettjének otthonában, a La Roche vendégeként 66-58-ra maradtak alul, aztán az Európa Kupa tavalyi győztes csapat az európai Szuperkupa döntőjében hasalt. A török Fenerbahce, az Euroliga tavalyi aranyérmese, a múlt héten csütörtökön 109-52-re páholta el a lyonikat, akik csak a múlt vasárnap érezhették először a győzelem ízét, egy hazai bajnokin, az Angers ellen, amelyet 67-63-ra nyertek meg. 

Több hiányzó

Völgyi Péternél a fentiekkel kapcsolatban arról érdeklődtünk: erősebb keretre számítanak-e a szerdai EL-meccsen ellenük, mint akikkel az eddigi mérkőzéseikre kiálltak? 

– Sikerült jól feltérképeznünk az ellenfelet, de nekünk az lesz a fő a feladatunk, hogy ebben a sorozatban mérkőzésről mérkőzésre a maximumot hozzuk ki magunkból. Szerintem ez tavaly abszolút sikerült – mondta Völgyi Péter, majd így folytatta: – Olvasva az Euroliga szakértő idei rangsorát, a 14. helyre várnak minket a 16 csapat közül, szerintem ennél fogunk tudni előrébb végezni. A Lyonnak több meghatározó játékosa is hiányozhat ezen az összecsapáson. Ha teljes csapattal állnának fel, akkor mások lennének az erőviszonyok. A legismertebb hiányzó Gabbie Williams, aki a Sopronban töltött el több idényt, és extra játékos. Összességében ezek alapján azt mondanám, hogy jók az előjelek, de azért a fáradtságot is érzem a csapaton, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a mi Euroliga-szezonunk két hete kezdődött. A Lyon a Szuperkupán szenvedett óriási vereséget a Fenertől, de úgy tűnik, sikerült talpra állniuk, hiszen a bajnokságban már győzni tudtak, úgyhogy nem indulnék ki a korábbi eredményeikből.

Győzni szeretnének

Felvetettük az edzőnek, hogy a jelek szerint a DVTK előrébb tart a Lyonnál, hogy az öt bevehető légiós mellett a három magyar válogatott csapatszinten többre lehet képes ellenfelénél...

– Ha minden a tervek szerint alakul, akkor nálunk hamarosan mindenki visszatérhet a saját posztjára: Toman Réka a mezőnybe, Darcee Garbin pedig a négyes posztra. Ehhez idő kell, az átmeneti időszakban próbáljuk az eredményességet is szem előtt tartani, de már dolgozunk azon is, hogy a hozzánk illő játékstílust sikerüljön felvennünk. Fontos lesz, hogy a magas centereiket alaposan meg tudjuk mozgatni, és nem elsősorban a festékben keressünk jó megoldásokat, hanem azon leszünk, hogy a kilőtt labdákat jó százalékkal dobjuk el – mondta Völgyi Péter, akitől azt is megkérdeztük, hogy egyetért-e azzal, hogy ez a mostani meccs egy nagy lehetőség arra, hogy elkapják a még nem teljesen összeállt francia bajnokot. –Bízunk egy nagyon jó Euroliga-rajtban, hiszen ahogy korábban is említettem, kulcsemberek hiányoznak jelenleg a Lyonból. Ugyanakkor nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy ez az Euroliga, itt csak és kizárólag extra teljesítménnyel lehet idegenben mérkőzést nyerni. Kiélezett mérkőzésre számítok, de győzni szeretnénk az első fordulóban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!