Mezőkövesd Zsóry FC

2021.10.25. 09:30

Kövesdi bravúrgyőzelem a végjátékban

Vasárnap délután a közelmúltban átadott Bozsik Arénában vizitáltak a mezőkövesdi labdarúgók.

Tóth Zoltán

Forrás: MW

Fotó: Laszlo Balogh

A labdarúgó NB I. 10. fordulójának egyik érdekes találkozóját rendezték vasárnap délután Kispesten. A mérkőzés pikantériáját többek között az adta, hogy egykori játékostársak, barátok rohamozták a nyáron a fővárosiakhoz igazolt Szappanos kapuját. Emellett a kövesdiek újdonsült edzője, Supka Attila is ezer szállal kötődött a piros-feketékhez. Részben hosszú évekig ott játszott, majd három alkalommal is edzősködött a kispestieknél. Most viszont a sárga-kékek játékosainak felkészítéséért felelős szakvezetőként, a zsórysok sikeréért igyekezett a legcélravezetőbb taktikát kidolgozni. Ennek megfelelően állította csatasorba játékosait, amikor kijelölte kezdőcsapatát. Igaz, ebben nem számíthatott a sérült, illetve lábadozó Besirovicra, Bőszre, Vajdára és Vágira, és ennél is nagyobb érvágás, hogy az öt sárga lapja miatt eltiltott jobbhátvédre, a beadások mesterére, Farkas D.-re sem. A kövesdi szakvezető abban bízott: sikerül megtalálnia azt a legénységet, amely meg tudja bontani a szervezetten védekező fővárosiak hátsó alakzatát, és lesz közöttük olyan játékos, aki kihasználja az így adódó lehetőséget. Mint kiderült, három helyen változtatott Supka Attila, bekerült Vadnai, Vojtus, és nem kis meglepetésre még a padon sem volt ott az olasz kapus, Piscitelli, aki mint kiderült, lebetegedett, helyette Antal B. kezdett. Az ellen oldalon Horváth Ferenc – akinek sem sérült, sem eltiltott játékosa nem volt –, abban reménykedett: a Mol Fehérvár ellen mutatott játékhoz hasonló teljesítményt lát majd együttesétől, némileg jobb helyzetkihasználással. Ő is három helyen változtatott, Mezghrani és Zsótér mellett a legutóbbi gólszerző, Machac is a kezdőben találta magát.

Gyors kövesdi gól

Azonos hadrendben, az 1-4-2-3-1-es felállásban kezdtek a csapatok, azaz mindkét szakvezető a védekezésre és az abból indítható gyors ellentámadásokra fektette a hangsúlyt. A találkozó eleje vendég fölényt hozott, ami a 7. percben gólt is eredményezett. A hátrányba került kispestiek nagy elánnal kezdtek támadni, majd érdekes módon jutottak létszámelőnyhöz. Az asszisztens kövesdi bedobást jelzett, miközben a Honvéd gyorsan elvégezte a partdobást. Lukicshoz került a labda, akit Pillár lerántott, és sárga lapot kapott. Ám a VAR-szobából rászóltak Bognár játékvezetőre, aki hosszas nézelődés, tanakodás után annullálta a sárga lapot, helyette pirosat mutatott fel Pillárnak. Supka Attila így cserére kényszerült, Nagy D. helyett Szépe állt be, és került be a védősorba. Bő fertályóra múlva az addig is támadó Honvéd jutott szabadrúgáshoz. A beívelést Tamás K. fejelte 6 méterről, ám Antal B. bizonyította: nem véletlenül bízott benne a szakvezetés. Óriási bravúrral mentett a gólvonalon, majd a frissen beállt Szépe vágta ki a labdát, aztán Cseri adott pazar passzt Jurinának, akit nehezen szereltek a hazaiak.

Antal B. parádék

Az ellenakciónál Machac került helyzetbe, de Antal B. a helyén volt, majd Zsótér lőtt nagy erővel, de kövesdi kapus ezúttal is hatalmas bravúrt mutatott be. Nyomasztó fölénybe került az első játékrész vége felé közeledve a piros-fekete csapat, ismét Machac került gólhelyzetbe, de Kocsis mentette a lövését. Nem sokkal később Tamás K. lecsúszott beadását ütötte ki Antal B. Szinte állandóan a vendég térfélen folyt a játék, óriási nyomás nehezedett a kövesdi védelemre, de remekül állták a sarat a sárga-kékek játékosai, egymást is kisegítve. A 44. percben azután kiszabadultak a nyomás alól a fürdővárosiak, két hazai védő ellen hárman vezették Szappanos kapujára a labdát, amit azután a Mezőkövesd színeiben 150. alkalommal pályára lépett Cseri lőtt el – valamivel kapu fölé. A hosszabbítás első percében Jurina roboghatott egy előrevágott labdával, ám Batik szerelte.

Térfélcserét követően a kispesti ultrák füstbombái miatt – Antal B. védte az előttük lévő kaput – rendelt el rövid kényszerszünetet a játékvezető, majd a hátrányban lévő hazaiak támadásai továbbra is nagy munkát adtak az igencsak beszorult vendég védelemnek. Érdekes volt látni: a fővárosiak nem tudtak mit kezdeni emberelőnyükkel, támadtak ugyan, de nem volt meg a kellő átütőerő ezekben a próbálkozásokban. Mi több, egyszer-egyszer labdát szerzett a kövesdi csapat, és nem ritkán el is jutottak a vendéglátók kapuja elé is. Bár űzték-hajtották fiaikat a hazai drukkerek, időnként azért nem tetszésüknek is hangot adtak. Kettős cserét határozott el Horváth Ferenc, látva a gyenge támadójátékot.

Kövesdi csattanó

A nagy nyomás közepette, a 70. percben Nono góljával egyenlített a hazai együttes. Azután negyedórával a vége előtt akár vezethetett volna ismét a vendégcsapat. Egy előre vágott labda Drazictól Cserihez került, aki megjátszotta Karnitskit, ám Szappanos remekül érkezett. A másik oldalon előbb Antal B. védett bravúrosan, majd Balogh lövésénél a kapufa mentett. Két perc múlva viszont nem már volt, aki mentsen, előnyhöz jutott a Honvéd. S hogy milyen is a labdarúgás? A Kövesd az első ellentámadásból egyenlített. Ami után hatalmas szívvel és okosan játszott a vendég együttes, igyekeztek a hazaiak térfelén tartani a labdát. Cseri remekül irányított, labdáinak szeme volt, és társai is mindent megtettek a bravúros pontszerzés érdekében. És a ráadásban is támadtak, nem is eredménytelenül! Egy büntetőből ismét a vendégcsapat került előnybe, és ezzel alakult ki a végeredmény.

Hatalmas bravúrt hajtott végre a Mezőkövesd, hiszen a 15. perctől emberhátrányban játszottak, de óriási szívvel, lelkesedéssel és remekül játszva mattolták több alkalommal is a hazaiakat. Supka Attila remekül szervezte meg csapata játékát, és akkor sem rettent meg, amikor emberhátrányba kerültek. A szakvezető ismét remekül cserélt, hiszen alig lépett pályára Madarász, gólt szerzett, és ez szárnyakat adott a kék-sárgáknak, akik ha büntetőből is, de betaláltak, s elvitték a nagyon fontos pontokat a Bozsik Arénából.


Budapest Honvéd vs. Mezőkövesd Zsóry FC 2-3 (0-1)

Budapest, Bozsik Aréna, 3253 néző. V.: Bognár T. (Szalai, Király).

Budapest Honvéd: Szappanos (5) – Machach (5), Batik (4), Klemenz (5), Tamás K. (6) – Pantelic (5), Hidi (5) – Mezghrani (6), Nono (5), Zsótér (4) – Lukic (5). Vezetőedző: Horváth Ferenc.

Mezőkövesd-Zsóry: Antal B. (8) – Vadnai (7), Pillár (1), Kocsis G. (7), Lakveheliani (7) – Cseke (6), Karnitski (6) – Vojtus (6), Cseri (8), Nagy Dániel (7) – Jurina (6). Vezetőedző: Supka Attila.

Csere: Nagy Dániel helyett Szépe (7) a 20., Vojtus helyett Chrien (5) a 46., Hidi helyett Eppel (5) az 55., Jurina helyett Drazic (6) a 63., Machach helyett Balogh N. (5) a 65., Zsótér helyett Nagy Dominik (5) a 65., Vadnai helyett Calcan (6) a 85., Cseke helyett Madarász (7) a 85., Lukic helyett Böle (4) a 87. percben.

Sárga lap: Nono a 30., Machach a 45+2., Nagy Dominik a 71., Eppel a 79., Batik a 93 percben.

Kiállítva: Pillár a 15. percben.

Gólszerző: Vojtus (0-1) a 7., Nono (1-1) a 70., Lukic (2-1) a 81., Madarász (2-2) a 85., Cseri, 11-esből (2-3) a 93. percben.

Horváth Ferenc: – Szokásos módon kapott góllal nyitottuk a találkozót. A kiállítás után nagy erőket mozgósítottunk annak érdekében, hogy fordítsunk. Már az első játékrészben is voltak helyzeteink, de remekelt a kövesdi védelem, és különösen a kapusuk. Fordulást követően átvettük a játék irányítását, mi több, a vezetést is. Ám ami ezután történt, az előtt értetlenül állok! Ha egymilliószor lejátsszuk ezt a meccset, akkor sem lenne ilyen végeredmény. Mit tehetek? Gratulálok a Mezőkövesdnek!

Supka Attila: – Úgy kezdtük ezt a mérkőzést, ahogy elterveztük. Tudtuk, hogy nem szeretik a Honvéd védői az egy az egy elleni csatározásokat, ebben nagyon sebezhetőek, pláne, ha letámadjuk őket. A kiállítás átírta a forgatókönyvet, védekezésre kényszerültünk. A szünetben megbeszéltük a fiúkkal: ha labdát szerzünk, merjünk bátran játszani. Ahogy láthatták, ezt a Honvéd vezetésénél is betartották a srácok, ennek köszönhetően rúgtunk még két gólt, és nyertük meg – szerintem nem érdemtelenül – a találkozót. A Honvédnak több helyzete volt, de a védőink, s különösen Antal B. kapus remekeltek a mai délutánon! Köszönöm ezt az élményt minden játékosomnak!


A gólok története

7. perc: Lakvehelinai baloldali beadása átkerült a jobboldalra, ahol Vojtus érkezett, és lőtt Szappanos kapujába, 0-1.

70. perc: Egy kövesdi mentés után rossz labdát küldtek Cseri irányába, ami így a hazaiakhoz került. Nagy Dominik a 16-os vonalánál játszotta meg Nonót, aki egy csel után 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, kiegyenlítve az állást, 1-1.

81. perc: Balogh Lukicot hozta helyzetbe – akit éppen le akartak cserélni –, lövésébe Antal B. beleért, de a labda a kapufáról a kapuba pattant, 2-1.

85. perc: Batik hibázott, Cseri remekül tálalta a megszerzett labdát az éppen beállt Madarász elé, aki a jobb alsóba helyezett, 2-2.

93. perc: Lakveheliani kapott labdát Cseritől, lövése Batik kezéről vágódott le, Bognár büntetőt ítélt. Cseri állt a labda mögé, és bár Szappanos beleért, a labda a bal alsóba vágódott, 2-3.

(A borítóképen: Cserit [középen] ünnepelték a meccs végén a vendégek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!