DVTK Jegesmedvék

2021.09.23. 08:30

Úszóként kezdte a tizenhetes

A Macik visszavonultatták Láda Balázs mezét, amely felkerült a jégcsarnok mennyezetére.

Kolodzey Tamás

Forrás: DVTK Jegesmedvék

A 17-es számú felsőrész tehát nincs többé, ezzel a számmal a jövőben már senki nem hokizhat a DVTK Jegesmedvéknél. Az ünnepélyes ceremóniát a vasárnapi Erste Liga-mérkőzés előtt rendezték.

Az egykori, szigorúságáról híres hátvédről közismert, hogy „csak” a felnőttek között huszonegy szezont húzott le a sárga-feketéknél, majd a piros-fehérek színeiben, összesen pedig csaknem három évtizedig szolgálta ezt a műfajt. Négyszeres magyar bajnok, háromszoros Mol Liga-győztes, kétszeres kupanyertes és huszonötszörös magyar válogatott. Két klubcsúcs is fűződik a nevéhez: a hétszáztizenhárom bajnoki és ligameccset, továbbá a százhetvenhat gólpasszt nehéz lesz bárkinek is felülmúlnia.

Az apa fia sztorijáról

Arra a kérdésre, hogy miként lett Láda Balázsból jégkorongozó, a hajdan NB I.-es kézilabda-játékvezetőként ismert édesapja, Láda István ezt felelte:

– Érdekes történet a miénk és az övé. Az Avason laktunk, de ott nem volt játszótér, így a gyerekeket nem tudtuk levinni, és azon gondolkoztunk, hogy mit tegyünk. A Kőporos utcában volt egy üres telek, és mivel 1986-ban feloldották a tilalmat, építkezésbe kezdtünk – de nemcsak mi, hanem a Székelyföldről áttelepült Bíró Ignácék is. Így velük baráti és szomszédi viszonyba kerültünk. Ignácról mindenki tudja, hogy jégkorongozó volt, majd edző lett, napjainkban pedig a diósgyőriek szakmai igazgatójaként dolgozik. Ikreink, Balázs és Péter először versenyszerűen úsztak, sőt rövid ideig vízilabdáztak is, aztán egy szép napon a „szomszéd úr” megkérdezte tőlük, hogy lenne-e kedvük a jégkoronghoz. Mivel volt, belekóstoltak, majd ott maradtak, Balázs sztorija pedig innentől kezdve már nyitott könyv.

A 17-es mez visszavonultatásáról egykori birtokosa és gazdája így beszélt:

– Ezzel az aktussal, amelytől többet egy sportoló nem is kívánhat magának, lett teljes a pályafutásom. A családom tagjai velem jöttek a jégre: sokan tudakolták már tőlem, hogy szeretném-e, ha Zaránd fiam a nyomdokaimba lépne. Erről annyit mondhatok, hogy sportol, hokizik. Apaként hangsúlyozom: azt kívánom neki, hogy tartsa szem előtt, első az egészség, amit csinál, abban találja meg az örömét, legyen sikeres, és addig űzze, amíg jólesik neki.

Megérdemelte

„A klubvezetőség egyhangú álláspontra jutott: Láda Balázs a példamutató pályafutásával ki- és megérdemelte azt a gesztust, hogy a mezét visszavonultassuk” – közölte Marosi Tamás csapatmenedzser.

(A borítóképen: Láda Balázs és családja: a 9 éves Zaránd, a 3 éves Bíborka, a 7 éves Réka, anyukájuk, Mária és a visszavonultatott 17-es mez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!