NB II

2019.07.30. 14:00

Balmaz: megvont licenc

A váciak és szombathelyiek „túlélték” a vasárnapi ülést, folytathatják.

Kérdéses a balmazújvárosi NB II.-es csapat léte

Forrás: HBN

A múlt héten írtunk arról, hogy elsősorban anyagi problémák miatt veszélybe került három NB II.-es futballklubnak is az indulása a hétvégén kezdődő 2019/2020-as idénnyel kapcsolatban. Mind az NB I.-től búcsúzott Szombathelyi Haladásnál, mind a második vonalban a pályán elért eredményei alapján benn maradt Balmazújvárosi FC-nél, mind pedig a Vác FC-nél jelentős tartozások halmozódtak fel, illetve egyik-másik helyen játékos is kevés maradt. Az MLSZ licenc­adó bizottsága hónapokkal ezelőtt megadta a licencet a klubokat működtető gazdasági társaságoknak, ám a „helyzet” miatt hétfőn újra ülésezett a grémium, hogy döntsön: megadja-e továbbra is a zöld utat ezen csapatoknak, amelyek kaptak határ­időt arra, hogy megnyugtató módon rendezzék a kialakult szituációt, vagy visszavonja az induláshoz elengedhetetlen licencet.

Csak az egyesület

A szövetség honlapján tegnap késő délután az alábbi közlemény jelent meg ezzel kapcsolatban: „A szövetség az UEFA gyakorlatát követve nemcsak a nevezést megelőző időszakban, hanem azt követően a bajnokság megkezdése előtt, sőt a bajnokság teljes időszaka alatt is vizsgálja a licencelőírásoknak való megfelelést. A korábban megadott licenc visszavonható, egyes esetekben kötelezően visszavonandó, amennyiben a klub nem felel meg az előírásoknak. Az MLSZ elsőfokú licencadó bizottsága ennek megfelelően több másodosztályú klub esetében folytatott vizsgálatot, és a Balmazújvárostól megvonta a férfi NB II.-es licencet. A klub a döntésről részletes tájékoztatást kapott. A szabályok szerint kizárólag az érintett sportegyesület adhat tájékoztatást a döntés hátteréről.”

A kiadott közleményből tehát az következik, hogy a Haladás és a Vác átment az újbóli vizsgá(lato)n, olyan dokumentumokat mutathattak be a grémiumnak, amelyek elég biztosítékul szolgálnak, vagyis a vasi, illetve a dunakanyari csapat is készülhet a hétvégi rajtra. A hajdúságiak még fellebbezhetnek a döntés ellen, de az kérdéses, hogy mindez mennyire befolyásolja a vasárnap esti, siófoki összecsapásukat. Hiszen a döntés – úgy tudjuk – csak akkor emelkedik jogerőre, amennyiben letelik a jogorvoslatra rendelkezésre álló határidő, klubreakció nélkül, vagy a licencbizottság döntését a balmaziak mindenfajta lépés nélkül (akár már ma) elfogadják, és visszaléptetik a héten a csapatot az NB II.-es küzdelmektől. Mindezt hétfőn még nem lehetett tudni.

Borsodi vonatkozás

Sajtóhírek szerint a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő csapatát működtető gazdasági társaság július 26-ig kapott határ­időt a Magyar Labdarúgó-szövetségtől a 196 millió forintos tőkehiánya pótlására. Érdekesség, hogy a balmazi foci­sztorinak borsodi vonatkozása is van, hiszen a hajdúsági vezetőség 2011-ben úgy döntött, hogy a stabil harmad­osztályú együttes szintjét fentebb kívánja emelni, így az akkor anyagi problémákkal küzdő Bőcs Sport Kft. jogán a 2011–2012-es bajnoki évadban az NB II. Keleti csoportjában indult. ÉM, MLSZ


Az első forduló

Az NB II. hétvégi, 1. fordulójának menetrendje:

Péntek

20.00: Gyirmót FC Győr–Szombathelyi Haladás

Vasárnap

17.30: Soroksár SC–Kazincbarcikai SC

17.30: Dorogi FC–Vasas FC

17.30: Budaörs–Nyíregyháza Spartacus

17.30: Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Budafok

19.00: FC Ajka–WKW ETO FC Győr

19.00: Békéscsaba 1912 Előre–Duna Aszfalt Tiszakécske

19.00: Aqvital FC Csákvár–MTK Budapest

19.00: Szolnoki MÁV–Vác FC

19.00: BFC Siófok–Balmazújvárosi FC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!