Vegyész RC

2019.06.26. 09:00

VRCK a Challenge Kupában

A bajnoki címvédő barcikai férfi röplabdacsapat nem a Bajnokok Ligájában indul.

Berecz Csaba

A tavalyi BL-szereplésnek az idén nem lesz folytatása

Forrás: ÉM-archívum

A Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapata az előző évad bajnoki címvédése után szerdán már a 2019/20-as évadra figyelhet, ugyanis ekkor tartják meg a nemzetközi kupák sorsolását az Európai Röplabda Szövetség.

Az észak-borsodi gárda egy éve a Bajnokok Ligája selejtezőjének sorsolását várta, és a közelmúltban véget ért bajnokságban elért első helye alapján a most következő évadban is a legrangosabb európai sorozatban állhatott volna rajthoz, ám a Bajnokok Ligájára mégsem neveztek.

Nem volt könnyű

– Nem volt könnyű döntés, mert a Bajnokok Ligájában szerepelni rangot jelent, és mert élénken él bennünk, hogy a tavalyi évadban, hangulatában és szakmailag jó meccseket játszhattunk ebben a sorozatban – mondta Tóth Milán, a VRCK csapatmenedzsere. – A Bajnokok Ligája mérkőzések – amelyek egy éve az elsők voltak a klub történelmében –, azok megrendezése magas szintű követelményekkel jár. Ezek közül igazából egynek a teljesítése okozott gondot klubunknak, az előírt terembelmagasság biztosítása. Mivel sem Kazincbarcikán, sem a közeli Miskolcon nincs olyan csarnok, ami a BL-előírásoknak megfelel, így Nyíregyházán kellett játszanunk pályaválasztóként. Jelentős érdeklődés mellett tudtunk pályára lépni, de mégis csak egy másik városban, a megszokottól idegen környezetben játszottuk a hazai találkozókat, és ezzel a döntéssel a barcikai szurkolókat is kihívás elé állítottuk, hiszen ahhoz, hogy a hazai BL-mérkőzésünket lássák, több mint 100 kilométert kellett utazniuk. Nem szerettük volna, hogy ez megismétlődjön, és emiatt úgy döntöttünk, hogy olyan sorozatra adjuk le a nevezésünket, amelynek otthonunkban is meg tudunk felelni, ezért a Challenge Kupában indulunk a 2019/20-as évadban.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy miért csak a harmadik számú nemzetközi sorozatban állnak rajthoz, hogy miért nem a második számú megmérettetésre, a CEV Kupára neveztek a barcikaiak.

– A CEV Kupában a kvótákat az országok rangsora, nemzetközi szintű kluberedmények alapján osztják, és ez alapján magyar csapattal ebben a sorozatban nem számolnak. Emiatt ide nem adhattunk be nevezést, ezért várjuk most a Challenge Kupa sorsolását – válaszolta Tóth Milán, aki arra a kérdésre, hogy mit lehet tudni a mezőnyről, és a várható lebonyolításról, így felelt: – A kupa kiírásában csak a lebonyolítás módja szerepel, kuparendszerű, vagyis oda-visszavágós meccseket játszanak majd a csapatok. Hogy mennyien jelentkeztek erre a sorozatra, azt nem tudjuk, mert nem kaptunk erről előzetes információt az európai szövetségtől, úgyhogy kíváncsian várjuk a mai sorsolást. De számunkra talán az ellenfelek kiléténél is fontosabb, hogy saját csarnokunkban, a saját szurkolóink előtt játszhatunk majd nemzetközi tétmérkőzéseket.

A KEK-ről

A VRCK tavaly a bajnoki pontvadászat és a Magyar Kupa, valamint a két Bajnokok Ligája és két CEV Kupa meccsen kívül (a BL-ben az első körben, a görög PAOK-tól elszenvedett kettős vereség után a CEV-ben folytathatta nemzetközi szereplését a barcikai gárda, de itt a cseh Kladnótól kaptak ki kétszer) a Közép-európai Kupában is rajthoz állt.

– Szándékaink szerint most is indulnánk a Közép-európai Kupában, de ennek a mezőnye és a lebonyolítása még erősen kérdéses – tudtuk meg a VRCK csapatmenedzserétől. – Még korai arról beszélni, hogy mennyi induló lehet, és hogy mely országokból. A nyári hónapokban még lesz erről egyeztetés, és amikor majd jobban körvonalazódik itt minden, akkor fogunk tudni dönteni arról, hogy részt veszünk-e ebben a sorozatban.

Magyarok a nemzetközi kupákban

Férfiak

Challenge Kupa: Vegyész RC Kazincbarcika, LV Sport Pénzügyőr, Fino Kaposvár.

Nők

Bajnokok Ligája: Vasas Óbuda.

CEV Kupa: Fatum-Nyíregyháza.

Challenge Kupa: Swietelsky-Békéscsabai RSE, a Újpesti TE, 1. MCM Diamant Kaposvár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!