boon.hu video

2024.04.11. 17:40

Közelebb hozzák a verseket (fotókkal, videóval)

A magyar költészet napja alkalmából közel száz versmondó szavalt a Művészetek Házában.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. a magyar költészet napja tiszteletére, Váci Mihály születésének 100. és Radnóti Miklós halálának 80. évfordulója alkalmából hirdette meg a versenyt, ahová 7 éves kortól egészen a szépkorúakig várták a jelentkezőket – köszöntötte a megjelenteket és a zsűri tagjait Halászné Rőthy Anita, a Művészetek Háza intézményvezetője.

Közel százan

A zsűrit Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kiss Zoltán, a Herman Ottó Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Radnai Erika előadóművész, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkára és Zámborszky Eszter drámapedagógus, mesemondó alkotta.

Majorné Bencze Tünde a boon.hu kérdésére elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezik meg immár harmadik alkalommal a költészet napi versenyt és örömükre szolgál, hogy idén közel száz versmondó jelentkezett minden korosztályból.

Kompatibilis kell, hogy legyen

Kiss Zoltánt, a zsűri elnökét az értékelés szempontjairól kérdeztük. 

Ezen a versenyen a versválasztás nem volt szempont, mert a zsűri által felkínált repertoárból kellett választani a versenyzőknek. Vizsgálták a beszéd technikáját, a színpadon való jelenlétet, az átélt versmondást, hogy mennyire kompatibilis a vers a szavaló személyiségével, valamint azt, hogy mennyire helyesen értelmezi magát a költeményt. 

Nála szavalóversenyeken az is fontos szempont, hogy melyik módot választja a szavaló a vers feldolgozására: vissza akarja hozni a vers születésének időpontjának a hangulatát és élményvilágát, vagy saját élményeit, érzéseit rakja bele, tehát saját magát akarja közvetíteni a versen keresztül – válaszolta. 

Zámborszky Eszter maga is sokat járt versmondó versenyekre. Azt gondolja, hogy minden szövegnek van valamilyen szinten gyógyító ereje. Mesemondóként, meseterápiás szakemberként a mesék világában van otthon, és vallja, hogy ha csak meghallgat az ember egy szöveget és magába engedi, annak már van egyfajta rendező hatása – fejtette ki véleményét arra a kérdésre, hogy lehet-e a verseknek, szövegeknek gyógyító hatása.

Mit tudnak közvetíteni

Radnai Erika zsűrizés közben azt tartja szem előtt, hogy egy vers milyen módon fogalmazódik meg a versenyzőben, azt hogyan tudja közvetíteni. Fontos, hogy a költő mit gondolt a versről, de az is nagyon fontos, hogy az előadó mit tud ebből leszűrni és mi az a gondolatfonal, amin elindul. 

„Nagyon nemes az a kezdeményezés, hogy József Attila születésének napján rendezi meg a Művészetek Háza ezt a versmondó versenyt. Közelebb hozza a verseket és József Attila munkásságát is, aki rövid élete alatt borzasztó színes palettán próbálta meg kifejezni a gondolatait, mindig önmagát kereste. Azt tanácsolom az ifjú generációnak is, hogy önmagukat keressék minden egyes versben és az élet különböző területein is”– zárta szavait.

A szavalóversenyen a következő eredmények születtek:

7-9 évesek korcsoportja:

1. helyezett Krizsek Lilla

2. helyezett Léránt Nimród

3. helyezett Képes Miklós Dominik

 

10-11 évesek korcsoportja:

1. helyezett Szilágyi Szonja

2. helyezett Tóth Luca

3. helyezett Halász Kristóf

 

12-15 évesek korcsoportja:

1. helyezett Prekob Bence

2. helyezett Kónya Barnabás

3. helyezett Kovács Fanni

különdíjat kapott Kóródi Boróka

 

16 év felettiek korcsoportja:

1. helyezett Dudás Mátyás

2. helyezett Lakatos Györgyi Linett

3. helyezett Süttő Kitti

 

60 év felettiek korcsoportja:

1. helyezett Gulyás Terézia

2. helyezett Holczreiter Antalné

3. helyezett Molnár Lászlóné

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában