Nemcsak miskolciaknak kötelező!

2024.03.06. 16:08

Szalay Lajos műveivel kérdezik, hogy hallgatnak-e a múzsák

A világhírű, Miskolchoz sok szállal kötődő művész születésének 115. évfordulója alkalmából rendez kiállítást a Miskolci Galéria.

Boon.hu

Szalay Lajos műveiből nyílik ismét kiálltás Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

Hallgatnak a Múzsák? Ez a címe a Miskolci Galériában március 8-án, délután 4 órakor nyíló emlékkiállításnak, amelyet Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, a Bartók+... nemzetközi operafesztivál ötletadója és alapítója nyit meg. A megnyitó közönségének abban az élményben lehet része, hogy Sümegi György művészettörténész, a tárlat kurátora tárlatvezetését élvezheti. A Miskolci Galéria az ő gondolataival ajánlja az érdeklődők figyelmébe Szalay Lajost és művészetét.
Idézzük: "A Szalay Lajos (1909-1995) világhírű rajzolóművész születésének 115. évfordulójára rendezett tárlat, a művész egy alkotása címének kétkedő, kérdőjeles szlogenjének tovább gondolásával indul: 2024-ben valóban hallgatnak a Múzsák? Vagy Múzsa ihlette művekben, Szalayéiban is: megszólaltathatók, szóra bírhatók? Képre bírhatók, mert hiszen az ő rajzai képes beszéddel jelenítenek meg. Szalay illusztrációinak ihletői az ógörög mítoszok, a Biblia, az Énekek éneke, vagy Don Quijote, a Karamazov testvérek, Franz Kafka novellák, József Attila vagy Weöres Sándor versek. Semmi különbség nála az autonóm rajz és az illusztráció között – mert gyakran a meglévő műveiből illusztrációvá válogatott egyes lapokat. Farkas István festőművésszel csak a rajzaival elmondott-lerajzolt Don-Quijote és Karamazov testvérek kötetet tervezték – szöveg nélkül, csupán vonallal, maximálisan bízva annak a megjelenítő erejében. 

Szalay Lajos festő- és rajzolóművész 1988-ban New Yorkból Miskolcra történő hazatelepedésekor ajándékozóként így fogalmazott: »felajánlom hazai múzeumoknak történő átadásra négyszázötven rajzomat, hogy szülőhazám iránt érzett szeretetemet és hálámat ezzel is kifejezzem«. 

Zömmel ezekből, az ajándék-rajzokból, több múzeum anyagából létrehozott kiállítással a Miskolchoz oly sok szállal kötődő, a 20. századi magyar rajzművészet jelentős alkotójának a kortársaira is hatással lévő (Budapesttől Argentínáig, Párizstól New Yorkig) műveit láthatják Szalay rajzművészete s a rajzaiban megjelenített irodalmi alkotások iránt érdeklődők" – írta Sümegi György művészettörténész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában