Kiállítás

2024.03.08. 18:51

Miskolcon még nem látott Szalay-képek

Sümegi György művészettörténész volt a kurátora annak a kiállításnak, amit pénteken nyitottak meg a nagyközönség előtt a Miskolci Galériában.

Répássy Olívia

Müller Péter Sziámi ajánlotta aközönség figyelmébe szalay Lajos képeit

Fotó: Ádám János

A tárlat olyan alkotásokat mutat be, amik az ország különböző pontjairól érkeztek erre az alkalomra. A műtárgyak kiválasztása különböző múzeumok gyűjteményeiből történt: a Magyar Nemzeti Galériából, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Kecskeméti Katona József Múzeumból és az egri Dobó István Vármúzeumból a Herman Ottó Múzeum mellett. 

Sümegi György elmondta, a Miskolci Galéria igazgatójával, Kákóczki Andrással egy olyan tárlatot szerettek volna létrehozni, ami még nem volt. A címe: Hallgatnak a Múzsák? "A koncepciónk pedig az volt, hogy rajz és illusztráció, valamint rajz és irodalom kapcsolatát mutassuk be Szalay Lajos művészetében. A kiállítás zömét azok a képek adják, amiket ő maga rám bízva adományozott magyar múzeumoknak, mikor hazatelepült New Yorkból 1988-ban" – mondta a művészettörténész, aki tárlatvezetést is tartott a megnyitó után. Ott még az is elhangzott, hogy nem kisebb művész, mint Pablo Picasso fogalmazta meg Szalayról: "A világ következő legnagyobb grafikusa valószínűleg egy magyar." 

Születésének 115. évfordulójára 

A kiállításban látható egyedi tusrajzok az 1909-ben született, Kossuth-díjas Szalay Lajos legjelentősebb irodalmi illusztrációit mutatják be: például a Görög mitológiában, a Bibliában, a Don Quijotéban, a Faustban és a Karamazov testvérekben. Köszöntőt Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója mondott. A kiállítást Müller Péter Sziámi költő, dalszerző nyitotta meg, akivel a tárlatvezetés után Szabó Marcell beszélgetett a kreativitásról, a városról és a zenéről. A tárlat április 21-ig tekinthető meg. 

A Petró-házban pedig állandó kiállítás látható Szalay Lajostól. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában