Kiállítás

2024.01.15. 21:19

Megszínesíti a festészet (fotókkal)

Miskolc - Mezei Zsuzsa művésztanár kiállítása nyílt a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban.

Répássy Olívia

Fotó: Bujdos Tibor

A Mezei 70 című tárlat mottóját Üveges Tamás költő adta: „Az élet olyan, mint egy hajóút: az ember a legjobb tudása szerint tervezi meg az útvonalat, és aztán sorra megbirkózik a váratlan nehézségekkel.”

Mezei Zsuzsa Miskolcon született. A Földes Ferenc Gimnázium érettségije után Nyíregyházán járt biológia-rajz szakra, majd a budapesti Képzőművészeti Egyetem festőtanári szakát végezte el. Dolgozott a Gyarmati Dezső Általános Iskolában és a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban. Még 1989-ben csatlakozott a Zempléni Rajztanárok Alkotó Köréhez, amit akkor Seres János festőművész vezetett. Ő meghatározó szerepet töltött be életében.

Teljesen megváltozott

"Eleinte a természet, a táj és a csendélet voltak a témáim – nyilatkozta. – Hatott rám Sárospatak és Zemplén varázslatos szépsége, a Bodrog és a Hernád csodás tükröződése. Tíz év múlva az absztraktabb ábrázolás felé fordultam. Az utóbbi években érdeklődésem középpontjában az érzelmek, hangulatok ábrázolása és a színekkel való játék került. A festészet nemcsak a vásznamat, hanem az egész életemet is megszínesítette" – vallja Mezei Zsuzsa, akinek változása annak volt köszönhető, hogy 1997-től tagja lett a rozsnyói „Malom” elnevezésű művésztelepnek. 

Ennek kurátorai Baska József és Jan Kuchta festőművészek voltak. De számos itthoni és nemzetközi alkotótáborban (Szlovákia, Lengyelország) vett részt, amiken nemcsak művészete teljesedett ki, hanem számos barátsággal is gazdagodott.

A kiállításmegnyitón közreműködött még Szunyogh László főépítész és Csetneki József művésztanár.

A tárlat február 23-ig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában