Művészpálya

2023.01.29. 10:00

Európai hírű művészeknél tanulhatják a szakmát

Még lehet jelentkezni a Magyar Képzőművészeti Egyetem felvételi előkészítőjére – derült ki az intézmény miskolci bemutatkozásán.

DA

A Magyar Képzőművészeti Egyetem. A hazai képzőművészeti élet színe-virága innen indult útjára

Fotó: MW

Két művészeti központ a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tartott felvételi tájékoztatót a napokban a Miskolci Galériában. A 11. és 12. évfolyamos diákok és tanáraik kaphattak képet az egyetemi képzés szerkezetéről, a művészeti szakokról és a tanárképzés irányairól is. Az EKKE képzéseiről korábban írtunk. Ezúttal a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzési kínálatát ismertetjük.

A művészképzés fellegvára

dr. Orosz Csaba | Fotós: Ádám János

„Tavaly volt 150 éves a Magyar Képzőművészeti Egyetem. Méltán nevezik a magyar művészeti oktatás fellegvárának. Az oktatók európai hírű művészek sorából kerülnek ki. December elején volt a nyílt napunk, ahol ezer diák jelent meg – számolt be dr. Orosz Csaba rektorhelyettes, aki egyben az EKKE Vizuális Nevelés és Művészetelméleti Tanszékét is vezeti. – Budapesten az Andrássy úton a régi Műcsarnok épületében és a mellette lévő régi rajztanár képzőben találhatók az egyetem épületei. Emellett az Epreskertben gyönyörű művészeti komplexum jött létre. Tavaly rendeztünk itt először hallgatói fesztivált hagyományteremtő céllal.”

Számos gyakorlati hely

A hároméves alapképzések között alkalmazott látványtervezést, képzőművészet-elméletet és vizuális művészetet indítanak.

„A vizuális művészet szak viszonylag új és az átjárhatóságot testesíti meg. A képzésben mindenféle technika jelen van. A képzőművészet-elmélet szak kurátorképzés, azok számára, akik a művészet közelében szeretnének lenni, galéria vezetéssel szeretnének foglalkozni. Számukra a budapesti galériákban biztosítunk gyakorlati lehetőséget. A látványtervezés pedig a színházi látványművészethez kapcsolódik. A hallgatók már egyetemistaként is együtt dolgoznak komoly színházakkal. Ezekhez mesterképzések is tartoznak: látványtervező, képzőművész tanár, képzőművész, valamint kortárs művészet, elmélet és direktori ismeretek” – sorolta az oktatási rektorhelyettes.

Két félév alatt tanári szak

Az osztatlan képzéseik a hagyományokra építenek.

„Osztatlan képzésben festőművész, grafikusművész, intermédia-művész, restaurátor művész és szobrászművész szakok indulnak. Az első kettő a legnépszerűbb, ide 34-34 fő vehető föl. A grafikusok közül tízen illusztrátor specializáción tanulhatnak tovább. A festőművész tömegképzésnek számít, a mindössze 700 fős családias hallgatói létszám mellett, de a túljelentkezés itt is hat-nyolcszoros szokott lenni. A restaurátor művész szakon pedig több mint tízszeres a túljelentkezés, mert ide csak hat jelentkezőt tudunk felvenni. Az osztatlan képzések után még lehetőség nyílik rá, hogy két félév alatt tanári képesítést lehessen szerezni. Ez a végzett hallgatókat arra jogosítja fel, hogy művészeti szakgimnáziumban tanítsanak. Gyakorlóhelyünk a Kisképző, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium. Az állam nálunk 12 plusz két tanári félévet támogat, egyébként a költségtérítés 800 és 950 ezer forint között van egy félévre. A felvételire portfóliót kell küldeni 2023. április 18-ig. A jelenléti felvételi időpontja 2023. június 26. és július 7. között lesz. A felvételi előkészítő 2022. október 1-jén indult el és 2023. június 10-ig tart Budapesten az egyetemen és még lehet rá jelentkezni” – tájékoztatott dr. Orosz Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában