Kultúra napi kiállítás

2023.01.21. 19:00

„Büszke lehet ezeréves nemzetünk!”

Képzőművészeti kiállítással, verssel, tánccal, énekkel ünnepelte Bánhorváti a magyar kultúra napját.

HE

Deák-Szinyéri József, Demeter Zoltán, Csontos Éva és Kavalecz Lajos

Fotó: HE

Belső tűz címmel nyílt kiállítás Bánhorvátiban a magyar kultúra napja alkalmából pénteken a Berkes János Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállító művészek: Csontos Éva festőművész és Kavalecz Lajos szobrász. Az ünnepségen közreműködtek: Máté Istvánné Orosz Margit költő, újságíró, a Bánhorváti Szivárvány Óvoda-Bölcsőde növendékei, a Kazinczy Gábor Általános Iskola diákjai, Zsuponyó Maxim (szintetizátor) és a Bánhorváti Levendula Nyugdíjas Klub.

– Bánhorvátiban már hosszú idő óta nagy hangsúlyt fektetünk a kultúrára – mondta ünnepi beszédében Deák-Szinyéri József, a település polgármestere. Mindig is vigyáztuk és ápoltuk a kultúrát, hiszen az az egészséges, teljes élet része, csakúgy, mint a család vagy a hit. A kultúra másik nagy ereje a közösségépítő erő, mert közösségre minden településnek szüksége van. Azt is mondhatnánk, hogy a kultúra közösséget teremt, és a közösség ápolja és védi a kultúrát. Ebből a szimbiózisból pedig nekünk, egyéneknek van a legtöbb előnyünk – fogalmazott Deák-Szinyéri József.

Emelt fővel

Az ünnepségen részt vett Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is, Bánhorváti korábbi polgármestere. Beszédében úgy fogalmazott: ünnepelni jöttünk, éspedig a magyar kultúrát. Szükségünk van az ünnepi alkalmakra, hogy ráébredjünk, Isten gyermekeiként a közösség szeretete, az egymásra figyelés, mások segítése tesz bennünket igazán emberré és méltóvá arra, hogy egymást erősítve tudjunk küzdeni, egy boldogabb, örömtelibb jövőért, gyermekeink és unokáink biztonságáért.

Emlékeztetett: a magyar kultúra napja a Himnusz születéséhez kötődik. Vannak, akik a Himnuszt pesszimista versnek tartják, és azt vallják, hogy nem méltó a szöveg arra, hogy nemzeti ideált fejezzen kik. Azonban büszke lehet és emelt fővel tekinthet előre az a nemzet, amelynek ilyen sorssal is több mint ezer esztendő jutott Európában. Kultúránk, amely ezer év óta keresztény kultúra, tükröt tart ma is Európa felé.

– A magyar kultúra napján hitet teszünk arról, hogy nekünk, ma élőknek ezt a nyelvet, ezt a mentalitást és ezt a földet ápolnunk, sőt védenünk, gyarapítanunk kell. Nem mások és főleg nem szomszédaink ellenére, hanem velük együtt – hívta fel a figyelmet Demeter Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában