A következő napon

2022.10.20. 15:00

Mit vihet magával az emberiség egy másik bolygóra?

Festészeti workshop kezdődött a Miskolci Galéria alkotóházában orosz művészek vezetésével. A téma nem egyszerű: a megélt emberi lét teljessége, elvesztése, majd újraépítése.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Festészeti workshop kezdődött a Miskolci Galéria alkotóházában október 20-án, csütörtökön, orosz művészek részvételével. A Következő napon címmel hirdetett program kapcsolódik a Miskolci Galériában 2021 augusztusában és a szentpétervári Kuryokhin Centrumban 2021 novemberében hasonló címmel megrendezett kiállításokhoz. 

A workshop részeként az azt vezető orosz kortárs művészek – Olga Tobreluts, Dmitriy Shorin, Ivan Plusch, Irina Annina, Irina Drozd – bemutatják a rájuk jellemző alkotói attitűdöket és előzményeket, valamint azt a stratégiát, amivel a két kiállítás tematikáját feldolgozták, támpontokat adva parafrázisok és a témához kapcsolódó művek létrehozásához. A workshop alatt olyan alkotások elkészítése a cél, amelyek refektálnak a kiállítások alapgondolatára, ugyanakkor a résztvevők sajátos élethelyzeteire is, érintve a miskolci régiót alapvetően meghatározó alapproblémákat: az elvándorlást, a hagyomány és az örökség kérdését, az épített környezetből illetve annak kiüresedéséből (posztindusztriális korszak) fakadó mentális hatásokat. 

Elszakadva a földi valóságtól 

Az említett két kiállítás most tovább gondolásra ajánlott alapgondolata egyébként ez volt: mit vihet magával az emberiség, ha elhagyja a Földet és egy másik bolygón alapít új egzisztenciát. Milyen emlékképek, élethelyzetek, érzések és az emberi egzisztenciát érintő transzcendens kérdések azok, amik bennünk élnek akkor is, ha a gravitációt legyőzve elszakadunk az éltető földtől. Milyen kulturális és egzisztenciális nyomok azok, amik predesztinálhatják egy új élettér kialakítását egy másik égitesten. A megélt emberi lét teljessége, elvesztése, majd újraépítése távolinak tűnő vízió, de 60 évvel Gagarin első űrrepülése után és több mint ötven évvel az első Holdra szállást követően, nem lehet tisztán utópiának tekinteni – jegyzik meg a mostani miskolci workshopot szervezők.

A kiállítások és a workshop kurátora Kónya Ábel képzőművész, a Miskolci Galéria vezetője.

Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője
Fotós: Ádám János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában