Programajánló

2022.09.16. 17:30

Ezekkel a programokkal csábítják az érdeklődőket a hétvégén Borsodba!

A Kulturális Örökség Napjai programsorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

NHK

Az árépítés alatt álló Diósgyőri vár is látogatható

Fotó: Ádám János

A nemzet épített értékeinek megőrzésére irányuló korábbi törekvések 1872-ben országos szervezeti keretet kaptak, s ezzel elindult az a hatalmas munka, amely a hazánk történelmének, kultúrájának és művészetének pótolhatatlan örökségét képező épületek számbavételét, felmérését és megóvását jelentette. Elődeink értékmentő munkásságát európai szintű tudományosság, rendkívüli szakmai felkészültség és rendíthetetlen hazaszeretet jellemezte. Az évforduló kapcsán a különösen értékes és érdekes műemlék épületek, történeti kertek jelentkezését várták a programba. De a műemlékvédelem eredményei és jeles személyiségei előtt tisztelgő szakmai programokat, sétákat, valamint szakemberek által prezentált bemutatókat is szívesen fogadták. Ők azok, akik vállalták egy-egy jelentős műemlék történetének, helyreállításának bemutatását. Számos vidéki helyszínen is. A fővárosban építészeti remekművek, történelmi jelentőségű kultikus épületek látogathatók az előttünk álló hétvégén. Több olyan is van köztük, melyek a program kedvéért nyitják ki kapuikat a nagyközönség előtt az évben csak egyszer.

Tizennégy helyszínen 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 helyszínen hirdetnek kifejezetten a Kulturális Örökség Napjaira specializálódott programokat szeptember 17-én és 18-án. Kiállítással, tárlatvezetéssel, kézműves-foglakozásokkal, filmvetítéssel, valahol ezen túl még hagyományos ételekkel, kulináris élvezetekkel is csábítják az érdeklődőket a hétvégén. Kuriózum például a cserépfalui parasztudvar, melynek lakói megnyitják a házat és udvarát a nézelődők számára. A felsorolásban szerepelnek továbbá múzeumok, gyűjtemények, templomok, így többek között az edelényi kastély, a miskolci Feledy-ház, valamint az újmassai Fazola-kohó (őskohó) is várja az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában