Terítő a pápa magánoltárára

2022.07.07. 15:00

Ahol a tállyai asszonyok saját szórakozásukra alkothatnak

Huszonöt éves a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete.

Serfőző László

Fejet hajtottak Éva néni kopjafája előtt. Fotó: Serfőző László

Az 1960-as évek elején alakult a tállyai kézimunkaszakkör, az alapító Schneider Imréné Éva néni, a népművészet későbbi mestere volt. Úgy vélte, kell a helyi asszonyoknak az olyan időtöltés a munka mellett, amelyen saját szórakozásukra alkothatnak.

– Az asszonyok és lányok – lévén nem volt saját népviseletük – ismerkedtek az ország tájegységeinek motívumaival, azokat tökélyre fejlesztették, készítették a szebbnél szebb hímzéseket – mondta Serfőző Szabolcs tállyai polgármester azon az ünnepségen, amit a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete (HMNE) tartott alakulása huszonötödik évfordulóján a Tállyai Alkotóházban. – Éva néni az 1970-es években fordult az úrihímzés felé, kutatta az arany- és ezüstszálakkal díszített darabokat, ezeket többnyire templomokban és múzeumokban találta meg. Úrvacsorák terítőiről, királyok palástjairól voltak az első minták, amelyeket elsajátítottak a szakkör tagjai is. A csoport igazán az úrihímzés kapcsán lett nemzetközileg is elismert, munkái számos országba eljutottak. Egyik terítőjük II. János Pál pápa magánoltárára, a Vatikánba került – emlékezett a polgármester.

Napjainkra kinőtte magát a kézimunkaszakkör, HMNE néven többtucatnyi népművészeti ágat tömörít megyénkből. Amikor Éva néni elfáradt, Dériné Érsek Ágnes miskolci csipkekészítő vette át véglegesen az elnöki feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában