Kiállítás

2022.02.05. 21:00

Szász-munkák a központban

Széles körben szeretné megismertetni a tehetséges művész által tervezett faliszőnyegeket.

ÉM

Fotó: Gabor Palinko

 „Szász szőnyegek” címmel tekinthető meg kiállítás a kazincbarcikai Mezey István Művészeti Központ Kiállítótermében január 21-től március 18-ig. A faliszőnyeg-gyűjtemény Szász Endre festőművész által tervezett, jelenleg Vámos Arnold birtokában van. Vámosi Arnold célja a magyar kultúra napja alkalmából nyíló tárlattal, hogy megismertesse a közönséggel a sokoldalú művész által megálmodott szőtteseket. A festőművész 19 darab tervet készített, amelyből 17 darab öltött fizikai formát.

 

Egyedi művészet 

 

A Munkácsy-díjas magyar festő, grafikus, porcelánfestő, egyik meghatározó sokoldalú alakja a kortárs képzőművészetnek. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt, tizenöt évesen volt az első kiállítása. A klasszikus mesterek technikájából merítő s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált. 1980-tól újabb műfajban kamatoztatta tehetségét, a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában több jelentős porcelánmotívumot jegyez. Keze nyomát őrzi a Budapesten az M3-as metróvonal Dózsa György úti metróállomásán, mindkét irányban található egy-egy méretes, Dózsát ábrázoló tűzzománc alkotása is. Szász Endre művészete egyedi, a 20. századi hazai grafikában és festészetben meghatározó, iskolateremtő.

 

(A borítóképen: A szőttesekkel most a nagyközönség is megismerkedhet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában