CineFest

2021.09.15. 13:00

Régi idők moziplakátjai az idei CineFesten

Bujdos Attila

Fotó: Bujdos Attila

Mára már megszűnt államok mozifilmjeinek plakátjaiból rendeztek kiállítást a miskolci nemzetközi filmfesztiválhoz kapcsolódva. A Vörös csillagok című tárlat a Művészetek Házában tekinthető meg szeptember 18-ig.

A rendezők a Herman Ottó Múzeum plakátgyűjteményéből válogattak. A filmfesztivál szervezői egyben a távlatokra is felhívják a figyelmet: mivel a CineFestnek is otthont adó épületben párhuzamosan az idén vetített fesztiváli új filmek plakátjai is láthatóak, ez remek lehetőséget kínál arra, hogy összehasonlítsuk a régit az újjal: hogyan népszerűsítettek egy-egy alkotást akkor, és hogyan teszik ezt meg most.

A Herman Ottó Múzeumnak nem ez az első ilyen vállalkozása: 2019-ben Jobb, mint a film címmel kínáltak az 1940 és 1970 közötti korszakra tekintő válogatást.

Az Észak akkori írásából kiderült, hogy a múzeumi gyűjtemény két, a vizualitás szempontjából látványosan elkülönülő korból származik: az 1940 és 1945 közötti, illetve az 1945-től a 80-as évekig terjedő időszakból.

A mostani kiállítás Hazag Ádám történész-muzeológus, Kapusi Krisztián történész és dr. Spóner Péter történész-főmuzeológus munkája.

(A borítóképen: A kiállítás a Művészetek Házában tekinthető meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában