Tehetséggondozás

2021.02.14. 17:00

Újra a megye kis virtuózait keresik

A 40 éves Reményi Ede Kamarazenekar élén ismét a tehetséges gyerekek lesznek a szólisták.

Hegyi Erika

20191202 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, és a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, ,,Böjte Csaba testvér segítségével Jónak lenni jó" címmel szervezte lélekhangoló jótékonysági gálaestjét a miskolci Művészetek Házában a helyi művészek, csoportok részvételével. képen: Reményi Ede Kamarazenekar

Fotó: Ádám János

A járványhelyzettel dacolva, az idén is megrendezi tehetségkutató hangversenyét a Reményi Ede Kamarazenekar. Az együttes alapító tagja, Kaulics-Nagy Zsófia azzal az örömhírrel szolgált, hogy nemcsak megrendezik, hanem ki is bővítik.

Jubileum

Ezúttal a programjukat kiterjesztették az egész megyére, így lett a Miskolci Virtuózokból Miskolc „Virtuózai”-ból Megyénk „Virtuózai”. Az ötlet öt évvel ezelőtt született a televíziós, komolyzenei tehetségkutató nyomán. A zenekar tagjai szerették volna, ha a Miskolcon élő, tehetséges, hangszeres gyerekek is bemutatkozási lehetőséget kapnak, méghozzá úgy, hogy zenekari kísérettel játszhatnak. A járvány miatt már tavaly is rendhagyó módon tudták megrendezni a zárókoncertet, azt viszont még nem tudni, az idén mire lesz lehetőség. Az biztos, a kamarazenekar március 20-ára lefoglalta a Művészetek Házát, és reményeik szerint közönség előtt mutatkozhatnak be a virtuóz fiatalok. Ha ez nem lehetséges, online lesz az esemény, mondta lapunknak Zsófia.

Hozzátette: a válogató kétfordulós. Első körben videófelvételt küldtek be a jelentkező gyerekek. A legügyesebb kis zenészeket szeretnék a zenekar tagjai élőben is meghallgatni, természetesen a járvánnyal kapcsolatos szabályok betartása mellett, majd kialakul a szereplők végső listája.

– A kamarazenekar idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját, ezért bővül megyeire a tehetségkutató. Azt szerettük volna, hogy a valamilyen hangszert tanuló gyerekek bemutatkozhassanak nagyobb közönség előtt. Ugyanis nagyon sok tehetséges fiatal van, akik nem jutnak el országos versenyekre. Kezdeményezésünknek azonban olyan nagy sikere volt öt éve, hogy elhatároztuk, minden évben megrendezzük. A jelentkezés egyik feltétele, hogy olyan művet válasszon a jelentkező szólista, amelynek vonós zenekari kísérete van. Azonban történt már olyan is, hogy valamelyik vállalkozó szellemű zenetanár átírta tanítványa zongorakíséretét zenekari kíséretre – jegyezte meg Zsófia, hozzátéve: természetesen az együttes tagjainak is különleges élmény fiatalokkal játszani.

(A borítóképen: A színpadon a Reményi Ede Kamarazenekar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában