Évforduló

2021.02.01. 18:00

Benyovszky Móric emléke

Különleges információkkal, játékokkal készül 2021-ben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Benyovszky Móric utazó születésének 275. évfordulója alkalmából.

Fotó: ÉM

Az intézmény az év minden hónapjában megoszt a híres magyar utazóval kapcsolatban egy-egy érdekességet. Az első, Benyovszky életét bemutató összeállítás január végén látható a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán.

Egy kalandos életút

Az 1746 szeptemberében a Nyitra megyei Verbón született Benyovszky Móricot az egyik legjelentősebb magyar utazónak tartják. Bejárta Oroszországot, megfordult Délkelet-Ázsiában és Madagaszkáron is. Kalandos életét mutatja be a januári összeállítás, melyet követően minden hónapban más-más kuriózummal készülnek a könyvtár munkatársai.

Különleges programjaik révén megismerhetik az olvasók a kalandos életét, hogyan viszonyultak a kortárs uralkodók Benyovszkyhoz. A sakkozás témája is szerepel programjaik között, hiszen a Vivát, Benyovszky! című filmben a címszereplő 3 lépésben adott mattot ellenfelének. A gyerekeket az életével kapcsolatos legendákat bemutató meseposztó-előadással várják az online térben.

Az év folyamán az utazó életrajzának lengyel vonatkozásával is megismerkedhetünk. Természetesen a madagaszkári úti beszámoló sem maradhat el, hiszen ezen a szigeten is számtalanszor megfordult a gróf, de a könyveinek, a róla szóló filmeknek a bemutatása, ajánlása is megvalósul. Az olvasók által kedvelt játékok sem hiányozhatnak, melyek Benyovszkyhoz kötődnek. Érdemes figyelni a könyvtár összeállításaira, mert akkor a feladványokat is könnyebben meg tudják válaszolni. Az érdekességeket megtalálhatják az év folyamán a honlapjukon és az intézmény Facebook-oldalán.

(A borítóképen: Benyovszky Móric történelmünk színes egyénisége)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában