művelődéstörténeti kiadvány

2020.11.10. 13:00

Nemzetközi kiadvány jelent meg a sárospataki kollégiumról

A kiadónak nagyon jó nemzetközi forgalmazási háttere van, az egész világon ismerik és keresik a kiadványait.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A Sárospataki Református Kollégiumot mutatja be a londoni Scala Arts and Heritage Publishers Kiadó gondozásában megjelent angol nyelvű, ismeretterjesztő legfrissebb kötet. A Reformed College of Sárospatak 37 könyvön, műtárgyon és dokumentumon keresztül vezeti be az olvasót a Kollégium és Sárospatak művelődéstörténetébe. Dr. Kovács Áron, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek munkatársát, a kiadvány egyik szerzője elmondta: tavaly egy konferencián sikerült összefutnia a jelentős angol művészeti kiadó egyik vezetőjével. A vele folytatott beszélgetés során merült fel a nemrég napvilágot látott kiadvány elkészítésének a lehetősége.

Fotó: Bódisz Attila

Hozzátette: a kiadó múzeumi kiadványok elkészítésével, publikálásával foglalkozik, olyan rangos intézményekkel dolgozott már együtt, mint Oroszország legnagyobb és legismertebb múzeuma, az Ermitázs vagy a spanyolországi, bilbaói Guggenheim Múzeum. Ezen intézmények közé érkezett meg első magyar partnerként a Sárospataki Református Kollégium azzal, hogy a Scala megjelentette a róla szóló művelődéstörténeti kiadványt – közölte. Hozzáfűzte: a kiadónak nagyon jó nemzetközi forgalmazási háttere van, az egész világon ismerik és keresik a kiadványaikat, ezért kiváló lehetőség ez Sárospatak számára is, hiszen olyan publicitást kap az intézmény és a város, amit más módon nehéz elérni – mondta. Dr. Kovács Áron kifejtette azt is, hogy a lehető legváltozatosabban szerették volna bemutatni a református intézményegyüttest, így a múzeum, a tudományos gyűjtemények és a levéltár anyagából is válogattak olyan tárgyakat, amelyek végül bekerültek a kiadványba.

Különleges tárgyak

A másik szerző Kusnyír Éva, a Sárospataki Református Kollégium Múzeumának munkatársa, aki a kiadvány felépítéséről szólva kifejtette: igyekeztek a kollégium teljes történetét bemutatni a tárgyakon keresztül elmesélt történetekkel 1531-től 2016-ig. Így az első tárgy, amit bemutatnak egy rajz az intézmény első épület­együtteséről, az utolsó pedig a teológia 2016-os úrvacsorai kelyhe. Hozzátette: a leírásokban nem a tárgyakról, hanem az általuk reprezentált történetekről esik szó leginkább. A szerzők kérésünkre bemutatták a legkedvesebb tárgyukat a megjelent könyvből. Dr. Kovács Áron az egykor Sárospatakon is dolgozó pedagógus, Comenius Lucidariumának első kiadásából fennmaradt töredéket választotta.

Hozzátette: Comenius Sárospatakon kezdte el megírni Orbis Pictus (A festett világ) című művét, amely 250 éven keresztül az európai oktatást alapvetően meghatározta. Ennek az első, 1653-ban megjelent sárospataki próbanyomatából maradt meg jelenleg egyedül ismertként az a néhány lap, amelyet a kiadványban is bemutatnak. Kusnyír Éva is egy nagyon különleges tárgyat választott, mégpedig egy első világháborús „rágyújtót” vagy dohányzókészletet. A magyar hadifogolymunkaként fennmaradt tárgyegyüttes egy keményfából faragott pipából, egy vörösréz, hajlított pipaszurkálóból, valamint – ami az igazi különlegességét adja – egy töltényhüvelyből készített öngyújtóból áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában