Képzőművészet

2020.10.16. 14:30

Az interjúk Szalay Lajosa

A világhírű magyar művész beszélgetéseiből készült kiadvány.

20200916 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Szalay Lajos grafikusművész (1942-1992) A képíró című életrajzi könyvét bemutatta a szerző a Miskolci Galéria Petró-ház udvarán. képen: Sümegi György művészettörténész és Kishonthy Zsolt művészettörténész

Fotó: Ádám János

Fontos kötetet adott közre a Herman Ottó Múzeum: a Miskolci Galéria Könyvek sorozat 52. darabja A képíró címmel a világhírű festő- és rajzolóművész Szalay Lajos (1909-1995) ötven év alatt adott interjúiból válogat.

Miskolctól Miskolcig

A kiadványt szerkesztőként Tóth Piroska és Sümegi György jegyzi – utóbbival beszélgetett az őszi könyvbemutatón a Petró-ház udvarában Kishonthy Zsolt művészettörténész.

A helyszín azért is érdekes, mert ebben az épületben mutatja be Szalay Ó- és Újszövetségi témájú alkotásait a Miskolci Galéria. Sümegi György beszélgetőtársa pedig társszerzőként is szerepel A képíróban: Mile Lajossal közösen a magyarság témájában a Miskolci Fórum című független lap részére interjúztak a művésszel.

Szalay Lajost „az új magyar grafika egyik újjászülőjeként” tartjuk számon (Beke László). 1946-ban Párizsba utazott, majd Argentinába emigrált (az argentin rajzművészet korszakhatárát szokás jelezni akként, hogy az a Szalay előtti, vagy utáni időszak). Később az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Onnan 1988-ban, az akkori tanácselnök, dr. Kovács László invitálására költött vissza Miskolcra, a városba, ahol gyerekeskedett.Ez ugyanúgy része Sümegi György kötetet záró összegző írásának, mint a könyv jelentőségét megadó megállapítás: Szalay Lajos munkásságának – a levelezése mellett – az életútját végigkísérő interjúk a legfontosabb művészettörténeti forrásai.

(A borítóképen: A képíró szerkesztőjével, Sümegi Györggyel Kishonthy Zsolt művészettörténész beszélgetett a kötetbemutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában