Tállyai úri hímzés

2020.08.17. 07:30

Jegyzékbe vennék a hímzőhagyományt

Dokumentumfilmet forgat a Tállyán működő népművészeti egyesület az ezeréves úri hímzésről.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete célul tűzte ki, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére jelölteti az úri hímzést.

„Az úri hímzés hagyománya és kortárs feldolgozása napjaink hímzőműhelyeiben címmel szeretnénk felvétetni ezt az ezeréves népművészeti kincset a jegyzékre” – jelentette be Dériné Érsek Ágnes, a népművészeti egyesület elnöke kedden, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület sajtóreggelijén.

Hímzőasszonyok munkában

„Az úri hímzés a reformáció idején élte reneszánszát, és később Lorántffy Zsuzsanna műhelyében maradt fenn, aztán elfelejtődött. Újratanulása a 80-as években kezdődött egyesületünk elődjében, a Tállyai Díszítőművészeti Szakkörben, Schneider Imréné vezetésével. A tállyai hímzőasszonyok később az egész országban, sőt vajdasági és felvidéki kézimunkázóknak is továbbadták tudásukat. Hazánkban Miskolcon, Sárospatakon, Debrecenben és Pápán működik az úri hímzéssel foglalkozó hímzőműhely. 1994 óta minden júniusban pedig nemzetközi alkotótábort rendezünk.”

Szakkört indítanak

Ahhoz, hogy az úri hímzés felkerülhessen a nemzeti jegyzékre, el kell készíteniük egy 10 perces filmet az alkotótáborban részt vevő hímzőasszonyok munkájáról.

„A film elkészítését Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum néprajzos-muzeológusa és Eperjesiné dr. Pocsai Eszter úrihímzés-kutató, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek múzeumigazgatója segíti. Egy rendezvénysorozat is kapcsolódik hozzá, ahol vendégünk lesz dr. Tóth Arnold, a Szellemi Kulturális Örökség megyei képviselője. A Tállyai Általános Iskolában pedig hímzőszakkört indítunk diákoknak a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanáraival közösen” – mondta az egyesület elnöke.

(A borítóképen: Hímzőasszonyok úri hímzéssel készült ruhában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában