Színház

2020.06.10. 09:00

Színház, egyelőre a csillagos ég alatt

Pénteken premier – új bemutatóval indul újra a Miskolci Nemzeti.

Bujdos Attila

Fotó: Ádám János

Több hónap kényszerű szünet után ismét közönség előtt játszik a Miskolci Nemzeti Színház. Június 12-én este fél 9-kor, a Nyári Színházban a Francia rúdugrás című vígjátékot láthatja Mohácsi János rendezésében a Bemutató Arany bérlet közönsége és azok a miskolci egészségügyi dolgozók, akiket áldozatos munkájukért mondott köszönetként hívott meg a teátrum vezetése.

Három előadás készült

A színházban három előadással készültek el az évad végére, a Szerelmes Shakespeare Szabó Máté rendezte változatával és Kozma Attila rendező, Dragos Dániel koreográfus közös munkájával, a Miskolci Balett műhelyében született Gépnarancs című táncelőadással is kiállhattak volna a színre. A Nyári Színház színpadára azonban az eredetileg a Kamaraszínházba szánt Francia rúdugrás alkalmazható ezek közül. Ezt a miskolci színház igazgatójától, Béres Attilától tudjuk.

Mint ismert, a jogszabályban meghatározott biztonsági intézkedések betartása mellett játszhatnak újra: minden negyedik széken ülhet majd néző. Egyelőre július 18-ig szóló műsortervet készítettek – eddig szeretnék pótolni a koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásaik egy részét, s várhatóan lesznek előadások, amelyekre jegyet is árulnak majd. A műsorterv az időjárástól is függ: a katasztrófavédelem a Nyári Színház tetőszerkezetét évekkel ezelőtt életveszélyesnek ítélte, ezért el kellett bontani, így a térnek jelenleg nincs teteje.

Döntés, jó okkal

Éltünk a lehetőséggel, hogy az új évadra vonatkozó kérdéseket tegyünk fel Béres Attilának, miután a következő szezon legfontosabb tényeit a színházi vezetés sajtótájékoztatón már megosztotta a közösséggel. Így tudható, hogy nem az eredeti, 2020–2021-es szezonra szánt terveit valósítja meg a Miskolci Nemzeti. Tizenöt helyett csak kilenc új bemutató lesz, és az ősszel kezdődő évadra felfüggesztik a bérletes rendszert.

Ezzel nagy rizikót vállalt a színház – jegyzetük meg, hozzátéve: a bérletesek sérelmezték, amiért a bejelentés előtt nem kérdezték meg őket a változásról. Voltak, akik minden körülmények között szerettek volna bérletesek maradni.

– Most, amikor meg kellene hirdetnünk a bérleteinket, rengeteg körülmény ismeretlen. Szinte semmit sem tudunk biztosan: mikor kezdhetünk megint zárt térben játszani, és hány embernek lesz majd helye a nézőtéren. Nem tudhatjuk, visszatér-e a vírus, és nem kényszerülünk-e újabb leállásra. Felelőtlenségnek tartanám azt kérni: vegyenek meg tőlünk valamit, amiről nekünk sincs biztos tudásunk. A bérlet a nézők számára a biztonságot és a kiszámíthatóságot jelenti. Ugyanakkor a színházunk iránti bizalmat is, aminek számos tanújelét adta a közönségünk. Ez örömmel tölt el bennünket. De ezzel a bizalommal nem élhetünk vissza – adta meg a magyarázatot Béres Attila, miért hozott felelős intézményvezetőként döntést az érintettek belátásában bízva a bérletrendszer időszakos felfüggesztéséről. Most dolgozzák ki azt, hogy a bérlet adta előnyökkel hogyan élhetnek majd jegyvásárláskor az emberek. Például, hogy a megszokott ütemezés szerint járhassanak színházba, ha erre van igényük. A megoldás része a személyes megkeresés is – tette hozzá.

Nem lesz rosszabb

Kitértünk a beszélgetésben arra is, hogy ha negyedházas közönség előtt lesznek kénytelenek játszani, az egyben több előadást is jelent. Annál is inkább, mert a direktor szerint nem számolnak a nézőszám csökkenésével.

– Azért van csak kilenc premier, és azért szeretnénk februárban befejezni az új bemutatók sorát, hogy legyen idő a szezonban fennmaradó időben többet játszani – hallottuk a választ.

A jegyárakról nincs még döntés. „Az elmúlt öt évben nem volt jelentős jegyáremelés a színházban. Ezt a tendenciát tartani szeretnénk” – emelhetjük ki az elhangzottakból.

Mi a szerepe a jegyáraknak? Hiszen a színház működési költségeit azonos arányban az állam és a fenntartó miskolci önkormányzat állja.

– Ennek a kilencven százaléka a bérekre, az épület fenntartásával kapcsolatos költségekre megy el. A maradék rész és a saját bevételeink fedezik a bemutatókkal kapcsolatos kiadásainkat – sorolta az igazgató. Most, amikor nincs bevétel, a tartalékokból készülnek az előadások. A régiekből lesznek az új produkciók díszletei. Egy igazgatói ígéret: „nem lesz rosszabb a minőség – a nézők nem látják majd a különbséget”.

Premier

Mohácsi István: Francia rúdugrás (18) kortárs magyar vígjáték

Tervezett bemutató: 2020. április 3. Bemutató: 2020. június 12. 20:30, Nyári Színház

Szereposztás: Ráth Zsuzsa: Czakó Julianna, Bíró Gyula: Fandl Ferenc, Goldmark Ernő: Görög László Jászai-díjas, Roskovics Ákos: Harsányi Attila Jászai-díjas, Csemegi Kati: Prohászka Fanni, Székács Anikó: Szirbik Bernadett, díszletervező: Khell Zsolt Jászai-díjas, jelmeztervező: Remete Kriszta, dramaturg: Mohácsi István, zene: Zságer Varga Ákos, zenei konzultáns: Kovács Márton, ügyelő: Budai Réka, súgó: Márton B. András, rendezőasszisztens: Szalay Petra, rendező: Mohácsi János Jászai-díjas, érdemes művész

A 2020–2021-es évad

Nagyszínház:

Ábrahám Pál–Alfred Grünwald–Fritz Löhner-Beda: Bál a Savoyban, operett, rendező: Szőcs Artur

W. Shakespeare: Szentivánéji álom, vígjáték, r.: Rusznyák Gábor

Mel Brooks–Thomas Meehan: Producerek, musical, r.: Béres Attila

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, opera, r.: Szabó Máté

Szomory Dezső: Hermelin, színmű, r.: Mohácsi János

Kamaraszínház:

Hamupipőke, zenés mesejáték, r.: Markó Róbert

Tracy Letts: Linda Vista, r.: Keszég László

Harold Pinter: Hazatérés, tragikomédia, r.: Ascher Tamás

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, r.: Kozma Attila

(A borítóképen: Béres Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában