Kávéházi délutánok

2020.03.09. 11:30

A múzeum közösségépítő kávéháza

Interaktív módon adják át az ismereteket, gondolatokat a látogatóknak.

Bódisz Attila

Forrás: KFM

Fotó: Marcell Szoboszlay

Talán még az ötletgazdák sem gondolták, mennyire sikeres lesz a sátor­aljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Kávéházi délutánok című programsorozata, amelyet másfél évvel ezelőtt egyéves időtartamra terveztek, de a kiemelkedő érdeklődés miatt idén még biztosan várja állandó és új vendégeit.

Ismert előadók

Ringer István, a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő intézmény igazgatója azt mondja, eredetileg azért alakították ki az Újhely és a nagy háború című, az első világháború időszakát több oldalról felidéző kiállítás részeként a múlt századeleji kávéházi környezetet, hogy ott interaktív módon tudják átadni az általuk közvetített ismereteket, gondolatokat a látogatóknak. Olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol a vendégek kérdezhetnek és beszélgethetnek is egymással. A kávéház hétköznapokon egy kiállítótér, amely gyakran olyankor is megtelik élettel, hiszen olykor megjelenik ott a város korabeli polgármestere vagy más, a korszakra jellemző személyiség, akiket helybeliek személyesítenek meg. Hetente egyszer pedig a Kávéházi délutánok című programsorozat részeként egy-egy előadót hívnak, akik érdekes előadásaikkal, igazi kávéházi keretek között mesélnek kutatási eredményeikről, érdeklődési körük színes világáról. Eddig már több mint hatvan ilyen alkalmat szerveztek, amelynek keretében országosan ismert és népszerű előadók is szép számmal fordultak meg az újhelyi múzeumban a Hadtörténeti Múzeum munkatársaitól kezdve történészeken át írókig. Az igazgató hozzátette: ugyan az előadások elsősorban az első világháború időszakával foglalkoznak, de nemcsak a harcterek világával, hanem a hétköznapi élettel, például az éttermi kultúrával, a háborúban részt vett tudósok életével vagy akár a Nemzetközi Vöröskereszt háborús tevékenységével. A különleges előadássorozat híre immár országos szintekre is eljutott, vannak előadók, akik maguk jelentkeznek, hogy szeretnének az újhelyi kávéház közönségével találkozni.

Tovább folytatják

Ringer István szerint a tudományos ismeretek sajátos körítéssel tálalt átadása mellett legalább ilyen fontos az a közösségépítés, amely ugyancsak a rendezvénysorozat eredményeként formálódott az elmúlt több mint egy esztendőben. Mint mondta, maga is meglepődött azon, hogy olyan emberek ismerkedtek meg egymással a kávéházi asztaloknál, akik egyébként korábban nem is tudtak a másikról, igazi törzsasztalok alakultak ki. Ez nemrég odáig fejlődött, hogy egyelőre ugyan egy kisebb létszámmal, de megalakult intézményük múzeumbaráti köre. A szerveződés tagjai a jövőben akár önkéntes munkájukkal is segítik majd a múzeumot.

A jövőről szólva Ringer István elmondta: a nagy sikerre való tekintettel még sokáig nem bontják el a kávéházi enteriőrt. Már csak azért sem, mert új programot is indítottak a különleges környezetre alapozva Kávéházi borestek címmel. Ennek keretében a Tokaji borvidék borászait hívják meg, akik nemcsak a nedűiket ismertetik meg a közönséggel, de mesélnek arról is, hogy milyen ma tokaj-hegyaljai borásznak lenni. A borokat gyakran gasztronómiai kínálattal is kiegészítik. Az igazgató szerint ennek a népszerűsége is nagy, a kávéház befogadóképessége 30 vendég, de akár 100 jegyet is el tudnának adni alkalmanként. A nagy érdeklődést kiváltó két rendezvénysorozatot így egyelőre nem kívánják lezárni. Azért sem, mert a múzeum munkatársainak még számos ötletük van arra, hogy kiket is lehetne meghívni ezekre az alkalmakra – tette hozzá Ringer István.

(A borítóképen: Egy korábbi Kávéházi délutánon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában