Crescendo Nyári Akadémia

2020.02.19. 12:30

Öt kontinensről érkeznek résztvevők

Hat éve tölti meg dallamokkal a tokaji nyarat a Crescendo Nyári Akadémia.

Erdős József

Fotó: V

Az idén tizenhetedik alkalommal megtartandó komolyzenei mesterkurzusra is a Föld öt kontinensének több mint negyven országából várnak résztvevőket.

A nemrégiben Tokaj Város Kultúrájáért címmel kitüntetett szervezők már az idei eseményre készülnek, amire a jelentkezési időszak is elkezdődött. A július 22. és augusztus 3. közötti akadémiát egy kétnapos konferencia előzi meg, ennek célja a ráhangolódás feltöltekezés és inspiráció művészeknek, meghívott előadókkal.

– A Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál nyilvános programjai között újra tervezünk tanári és diákhangversenyeket, lesznek operajelenetek, a szimfonikus zenekar idén Antonín Dvořák VIII. G-dúr szimfóniáját tűzte műsorra. Nemcsak e cseh zeneszerzővel erősítjük a Visegrádi Négyek országainak és a 2020-as Nyári Akadémia szláv tematikájának jelenlétét: idén új cseh fagott-tanárunk is kapcsolódik, Ondřej Šindeláj személyében. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét szervezünk gitárkurzust, visszatérő brazil származású tanárunk, Mateus Dela Fonte vezetésével, aki jelenleg a stuttgarti Zeneművészeti Egyetem docense – mondta el Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész a Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány elnöke és a rendezvény társalapítója.

2014 óta ad otthont Tokaj a nemzetközi eseménynek, akkor a nyári akadémia előtt hat héttel kellett döntést hozniuk a váltásról, mert Sárospatakon nem állt rendelkezésre a több mint 300 fő részére szállás és tanterem, koncerthelyszín, ahol a kurzusokat és a hangversenyeket meg lehetett volna tartani.

– Ebben az előkészítésben Tokaj teljes mértékben partner volt, mivel újra kellett szerveznünk mindent. Azok az alapok, amiket akkor lefektettünk, a mai napig működnek. Minden, ami egy magas színvonalú művészeti rendezvényhez szükséges, megtalálható a városban. Ihletet, de mégis otthonosságot adó környezetben folyik a munka, és a pihenésre, baráti kapcsolatok kialakítására is megfelelő a környezet – tette hozzá Füzesséryné Dudás Eszter.

A rendezvény társalapítója szerint a város adottságai egyedülállóak, a régi és modern épületek, a templomok, a festői szépségű táj, valamint az Unesco által világörökséggé nyilvánított Tokaj-hegyalja történelmi borvidék nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ebben az ihletet adó környezetben jól érezzék magukat a vendégek és színvonalas programokat tudjanak lebonyolítani.

Évek óta tartó tendencia az is, hogy a szervezők a környezettudatosságra is figyelnek. Egyre kevesebb papírt és műanyagot használnak, a kurzus alatti programokat például szórólapok helyett kivetítőn hirdetik. Tavaly pedig már az eldobható műanyagpohár helyett minden résztvevő egy névre szóló kulacsot kapott, amit sokan még mindig használnak.

Egykori diákok a vezetőségben

A Crescendo Nyári Akadémia tizenhét éves múltjában bőven vannak olyanok, akik tanulóként ismerkedtek meg a kezdeményezéssel. Tarjányi Tamás 2009-ben a Haydn A halászlányok című opera egyik főszerelője volt, ma már a nyári akadémia művészeti igazgatója. Felesége, Tarjányi Krisztina a Crescendo Színház tagjaként vett részt a kurzuson, mára mindketten a Crescendo International vezető munkatársai lettek és a nemzetközi szervezet dél-afrikai munkájában, valamint a ruandai misszióban is jelentős szerepet vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában