Évforduló

2020.01.06. 18:00

Zsindelyes születésnap

Tizenötödik évfordulóját ünnepelte a sárospataki együttes.

A Zsindely együttes, előtérben dr. Téglás Zsolt

Forrás: Az együttes fotója

Idén ünnepelte alakulásának tizenötödik évfordulóját a Zsindely Népzenei Együttes. A magyar népzenét játszó zenekar 2004-ben alakult Sárospatakon. A zenekar tagjai családi hagyományokból indulva, valamennyien autodidakta módon sajátították el a népzene alapjait. Elsődleges céljuk a hagyományápolás és az értékmegőrzés. Az együttes hitvallásában a tagok fontos feladatuknak tekintik, hogy minél nagyobb réteg megismerje és megszeresse a magyar népzenét.

Apja nyomdokain

Dr. Téglás Zsolt – az együttes vezetője – édesapja, Téglás Dezső citeramuzsikáján nőtt fel a hagyományairól híres bodrogközi Cigándon. Ezáltal belenevelkedett a népi kultúrába, és a családi fészek elhagyásával egy saját együttest hozott létre. A zenekarvezető prímás szerepe a családon belüli népi kultúrába való belenevelődésen keresztül hagyományozódik tovább. Néhány éve a család legifjabb tagja, a kilencéves Téglás Botond is aktívan bekapcsolódott hegedűjátékával a közös zenélésbe.

A zenekari tagokat a népzene szeretete és a hagyományok ápolása hozta össze, akik eleinte csak kedvtelésből muzsikáltak együtt, majd 2004-ben Sárospatakon hivatalosan is megalapították együttesüket. Tízévnyi zenélés után, 2014-től egyesületi formában működtek tovább, és a jubileum alkalmából kiadták első lemezüket Karácsony reggelre szépen virradjanak! címmel. Közben a számos fellépés mellett táncházakat, hangszerbemutatókat és népdaltanítást is szerveztek.

Itthon és külföldön

2018 tavaszán, a Miami és környéke Amerikai Magyar Református Egyház közösségének meghívására az együttes az Egyesült Államokba utazott, ahol a Miami Magyar Nap keretében március 15-i ünnepi koncertet adtak. 2019 májusában készült el az együttes második nagylemeze Cigándi fonó címmel. A cigándi zenei hagyományokból építkező zene­kar 2019-ben nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte megalakulásának tizenötödik évfordulóját Cigándon, ahol a lemezbemutató koncert mellett több száz fő bevonásával egy hagyományőrző lakodalmat is bemutattak.

2020-ban a hazai felkérések mellett külföldi szerepléseik is lesznek. Téglás Botond 2020. február 29-én Bécsben, április 3-án Düsseldorfban fog fellépni. A zenekari formáció pedig március 15-én az ünnepi műsorukat Angliában fogja bemutatni.

A Zsindely Népzenei Együttes jelenlegi tagjai

Dr. Téglásné Szabó Éva – ének, Téglás Tamara – ének, Téglás Botond – hegedű, Téglás Szilárd – hegedű, dr. Téglás Zsolt Gábor, együttesvezető – hegedű, Téglás Dezső – citera, Boglyasovszky Tamás – brácsa, Jónás Kálmán – nagybőgő, Gombos Levente – kecskeduda, pásztorfurulya, Csurgó Dezső – cimbalom, Joósz Antal – harmonika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában