Színház

2019.07.19. 16:30

Öt jelölést kapott A velencei kalmár

A miskolci színház elő­adását a legjobbak közé sorolták a kritikusok.

Hajdu Mariann

Mészöly Anna és Görög László az előadásban. Görög Lászlót a legjobb férfi főszereplő díjra jelölték

Fotó: Bujdos Tibor

Kihirdették a színi­kritikusok díjainak jelöltjeit, olvasható a színikritikusok szakmai szervezetének honlapján. A várományosok között 5 kategóriában szerepel a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása: jelölték a legjobb előadás, a legjobb rendezés (Mohácsi János), a legjobb férfi főszereplő (Görög László), a legjobb díszlet (tervezte: Mohácsi András) és a legjobb színházi zene kategóriában (zeneszerző: Kovács Márton).

Nehéz megjósolni

– Nagyon örülök a jelöléseknek – mondta lapunknak Mohácsi János, A velencei kalmár rendezője. – Egyetlen előadást sem jelöltek ilyen sok kategóriában. A kritikusok díja pedig külön értékes, mivel a politikától független elismerés.

A rendező hangsúlyozta, komoly jelzés a díj, hiszen bizonyítja, jó előadás született Miskolcon.

Firtattuk a lehetséges okokat. Mohácsi János úgy fogalmazott: mondhatná, hogy rengeteget dolgoztak rajta, de ez nem jelent semmit. Egy színielőadásnál nem lehet előre megjósolni, hogy a befektetett munkának mi lesz az eredménye, hogy hogyan találkozik a közönséggel, ők hogyan fogják értékelni.

Mohácsi János tavaly a Kabaré című előadást rendezte Miskolcon, amelyet szintén jelöltek a kritikusok díjára.

– Sajnálom, hogy lecsúsztunk róla – említi meg a rendező, igaz, az előadás az Év elő­adása díjat bezse­belte tavaly a lapunk által indított szavazáson.

A rendezőt a jövő évadról is faggattuk. Mohácsi István Francia rúdugrás című darabját rendezi majd a Kamaraszínházban, az előadás a párkapcsolatokról, a szexualitásról szól.

Szeptember 22-én

A Színházi Kritikusok Céhe a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában a Fábián Péter–Benkó Bence: Eklektikon 2048 című előadást is jelölte, a darabot szintén a miskolci színház tűzte műsorára. Negyvenedik alkalommal ismerik el egyébként az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményét. Idén 22 színikritikus vett részt a voksolásban, a győztesek személye a szeptember 22-i gálaesten derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában