Cannes-i Filmfesztivál

2019.05.27. 16:36

Történelmet írtak Cannes-ban

Szombaton este több tekintetben is történelmet írt a világ legrangosabb filmfesztiválja.

A fesztivál 72 éves történetében először ítélték oda koreai rendezőnek az Arany Pálmát. Ahogy arról korábban már beszámoltam, ez a film aratta a sajtóvetítésen is a legzajosabb sikert, és úgy tűnik, a zsűrit is elvarázsolta, mert egybehangzó döntés alapján ítélték Bong Joon-ho filmjének, az Élősködőknek a fesztivál fődíját. A rendkívül szórakoztató és különleges alkotást a Mozinetnek köszönhetően hamarosan a magyar közönség is láthatja majd a hazai mozikban.

Színes bőrű rendezőnő

Szintén történelmi jelentőségű a szenegáli származású Mati Diop rendezői bemutatkozásának, az Atlantique-nak ítélt Grand Prix, mivel Diop az első színes bőrű rendezőnő az idén 21 filmet számláló versenyben, aki ráadásul rögtön egy rangos díjat is bezsebelt.

A legtöbben Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjét várták a fődíjra, a zsűri azonban inkább Antonio Banderasnak a filmben nyújtott alakítását díjazta. Banderas 40 éves pályafutása alatt 8 alkalommal dolgozott az őt felfedező spanyol rendezővel.

Híján volt a fesztivál idén az igazán jó női alakításoknak, így Emily Beechamnek nem sok kihívója akadt, aki Jessica Hausner Little Joe című filmjében nyújtott teljesítményével érdemelte ki az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában