Építészet

2024.04.12. 16:56

Amikor a „Vasgyári álmok” valóra válnak (videó)

„Vasgyári álmok” ez lett a neve annak a kiállításnak, amit pénteken nyitottak meg a Vasgyári Közösségi Házban. Fiatal tehetséges építészek álmodtak új épületeket a Symhonia Alapítvány tanulói és tanárai számára.

Galambos Eszter

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Varga Andrea Klára Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy egy nagyon megható, kicsit álomszerű pillanat ez. Méltatta a Symphonia Zenekar munkáját és megemlítette, hogy az építész hallgatók csodálatos terveket és maketteket készítettek, ezeket a kiállításon bárki megtekintheti. 

Solymosi Árpád a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese bevezetőjében felvezette a nap programját. Kiemelte, hogy az építész hallgatók prezentációkon mutatják be a tervpályázatra készült nyertes alkotásaikat. A bemutatások közben pedig hangszeres produkciókat láthat a közönség a Symphonia Alapítvány növendékeinek tolmácsolásában. 

Álmokat valósítanak meg 

Sugár Péter Prima Primissima díjas építész a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépület Tervezési Tanszék egyetemi tanára megköszönte a meghívást és a lehetőséget, hogy az építész hallgatók bemutathatják a munkájukat. Beszédében elmondta, hogy összesen tizenegy tervet láthatnak az érdeklődők, ebből nyolc terv a zeneiskolára és a tanodára készült, két terv pedig a Kabar utca területére, ahova szociális lakásokat képzeltek el. Van még kiállítva egy terv ami a Miskolci Egyetem határán lévő, már régóta üresen álló vasbeton váz hasznosításával foglalkozik. 

Az építész hangsúlyozta, hogy az egyetemen belül működő, a munkatársaival létrehozott úgynevezett szociális műhely célja, hogy olyan projektekkel foglalkozzanak, amelyek segítik civil szervezetek, alapítványok, önkormányzatoknak, iskoláknak a tevékenységét. Ennek a segítésnek az egyik módja az a tervezés, hogy megpróbálják ezeket az álmokat elképzelhetővé tenni. A másik módja pedig, a konkrét megépítés. Ennek megfelelően az elmúlt években három iskolának az udvarán építettek közösségi munkával, építészhallgatókkal, gyerekekkel, tanárokkal közösen kültéri tantermeket, amelyet a mai napig jól lehet használni. 

Ezenkívül Bódvalenkén egy alapítványnak az udvarán tavaly nyáron szintén közösségi építéssel építtetek egy épületet. Hisznek abban hogy a kiállításon látható tervek Miskolcon is megvalósulnak majd. 

Idén tíz éves az iskola 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő gratulált a tervezőknek a bemutatott anyagokhoz majd szólt pár szót a Symphonia Alapítvány munkájáról. Kiemelte, hogy országos szinten már kétezer gyermek jár ebbe az iskolába. Céljuk, hogy a gyermekek minél több bemutatkozási lehetőséget kapjanak. A legfontosabb azonban hogy a megfelelő körülményeket tudják biztosítani az itt folyó munkához, itt megköszönte a Nyitott Ajtó Baptista Iskolának, hogy helyet ad az alapítványnak. Beszéde végén hangsúlyozta, hogy az alapítvány elnökével mindent megtesznek azért, hogy az itt kiállított tervek ne csak álmok maradjanak, hanem meg is valósuljanak. 

Dr. Kupper András a Symphonia Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy 2011-ben volt egy közös elképzelés arra, hogy olyan gyerekeket támogassanak, akik egyébként nem jutnának hozzá sem a zenetanuláshoz sem ezekhez a hangszerekhez. 2014-ben történt meg az iskola bejegyzése és mára ez az intézmény az ország legnagyobb zeneiskolájává nőtte ki magát. Elsősorban a tanároknak köszönte meg a munkát és az erőfeszítéseket, hogy immár tíz éve kitartanak az ügy mellett és a zene mellett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában