Választás 2024

2024.04.04. 18:07

Már tudjuk, mennyi ajánlás szükséges, hogy valaki jelölt lehessen az önkormányzati választáson

Nemsokára elkeződik a hivatalos kampányidőszak is. Számíthatunk arra is, hogy a jelöltek nevében aláírásgyűjtők keresnek fel bennünket.

Szaniszló Bálint

Májusra kiderül, kiknek a neve mellé lehet majd ikszet tenni

Fotó: MW

A helyi választási irodák vezetőinek - a törvény szerint - április 4-éig kellett dönteniük arról, hogy hol, mennyi ajánlást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az adott településen valaki polgármesterjelölt, vagy egyéni választókerületi önkormányzati képviselőjelölt legyen a június 9-ére kiírt helyhatósági választáson. 

A Miskolci Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője is megállapította a város 18 egyéni önkormányzati választókerületében a jelöltséghez szükséges ajánlások számát. Ez az adott kerületben élő választópolgárok számától függ. A miskolci választókerületekben - tehát lakosságszámtól függően - 67 és 70 között van a szükséges ajánlásszám.

Április 20-án indul a jelölésgyűjtés 

Ugyancsak a törvényeknek megfelelően április 20-án kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei. A főpolgármester-jelöltnek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szüksége az induláshoz. Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit a 10 ezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél kevesebb lakosú településeken 300 választópolgár, míg a 100 ezernél több lakosú nagyvárosokban legalább 500 választópolgár ajánl. Utóbbi érvényes Miskolcon, azaz 500 ajánlás szükséges a polgármesterjelöltté váláshoz.

Májusban derül ki, kiből lesz jelölt 

Nem sok idejük lesz a jelölteknek az ajánlásgyűjtésre: a képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni. 

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Nagyjából egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt, május 11-én tehát már pontos névsorunk lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában