A tűz martaléka

2024.04.06. 20:00

Megfejthetetlen rejtély, mikor lesz újra szaunája a miskolctapolcai strandnak

Nyáron lesz három éve, hogy leégett az Ellipsum strandfürdőjének szaunája. Az újjáépítés azóta sem kezdődött el, de a teljes wellness-részleget is bezárták.

Szaniszló Bálint

Csak a leégett szauna váza éktelenkedik Miskolctapolcán

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolctapolcai strand "fekete csütörtökje" 2021. június 24-e volt. Ennek a napnak az estéjén adott ki közleményt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról, hogy egy szauna égett Miskolcon, az Aradi sétányon. Kiderült a tájékoztatásból, hogy a kiérkező tűzoltók két vízsugárral megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt, a tűz okait vizsgálják, az anyagi kár jelentős.

leegett-szauna-01-aj
Ennyi maradt a leégett szaunából
Fotó: Ádám János

A kevesebb helyismerettel rendelkezők számára információ, hogy az a bizonyos leégett szauna a miskolctapolcai strandfürdő wellness-részlegéhez tartozott és nemcsak a strand, hanem a szomszédos Ellipsum élményfürdő vendégeit is szolgálta. A sajnálatos eset sem a strand, sem az élményfürdő akkori nyitva tartását nem befolyásolta, de a wellnessrészleget - érthetően - bezárták.

A tűz után Németh Judit, a strandot üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője ugyan annak a reményének adott hangot, hogy a wellness-részleg hamarosan újra látogatható lesz. Ez azonban azóta sincs így, sőt a leégett szauna helyreállítása sem kezdődött meg. Nyáron lesz három esztendeje, hogy leégett a szauna...

Bontani már bontottak 

Néhány dolog azért történt a strand, az élményfürdő és az ominózius szauna körül. 2022 őszén - az energiaválság közepette - például bezárt a Ellipsum Élmény- és Strandfürdő - a hivatalos közlés szerint -, mert a a komplexum generálkivitelezője megkezdte a garanciális javítások. Ekkor jelentette be a Miskolci Fürdők Kft. azt is, hogy munkálatok kezdődnek az Ellipsumhoz tartozó régi strandon is, a leégett szauna körül. 

A szükséges bontási munkálatokat végezték el a szakemberek. Mint mondták, az illetékes biztosítótársaság ezután dönt a kárrendezés összegéről, ennek ismeretében hozza majd meg végleges döntését az üzemeltető a szauna felújításával kapcsolatban.

Mondják: nem adhatnak tájékoztatást 

Az újjáépítés azóta sem kezdődött el, sőt hír sem érkezett róla. Idén januárban éppen ezért megkérdeztük erről a miskolci városháza sajtóosztályát. A válaszlevélben a Miskolci Fürdők Kft. a következőkről adott szűk szavú tájékoztatást a boon.hu-nak: 

A szauna leégését az eseményt követően haladéktalanul jeleztük a biztosító társaság felé, a kárrendezés azonban még nem zárult le. Tekintettel arra, hogy a helyreállítási költség jelentős, így a helyreállításról csak a biztosítói kárrendezés lezárását követően tudunk felelősségteljes döntést hozni.

Időközben azt is sikerült megtudni, hogy a tűzesetben érintett biztosítótársaság az Allianz Hungária. Megkerestük tehát a biztosítót, ám onnan a következő választ kaptuk: "Köszönjük a megkeresést, azonban a biztosítási titok szabályai miatt az ügyfelünk írásbeli hozzájárulása nélkül nem adhatunk konkrét ügyben tájékoztatást."

A kör bezárult 

Amolyan róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzet alakult ki. Ugyanis hiába fordultunk ismét a miskolci városháza sajtóosztályához: segítsék munkánkat, hogy tájékoztathassuk a boon-hu olvasóit a leégett szauna sorsásól, semmiféle választ nem kaptunk. Az idő telik, és alig két és fél hónap múlva immár három éve lesz annak, hogy leégett a szauna.  

Januárban a Miskolci Fürdők Kft.-től azt is megtudtuk, hogy az Ellipsum strandfürdő wellness-részlegének újranyitásához (ide tartozik a leégett szauna - a szerk.) szükséges karbantartási, felújítási munkálatokat megkezdték, ezt követően tudják vendégeik előtt megnyitni. A nyitás várható időpontjáról hamarosan tájékoztatást adnak. 

Tájékoztatást sajnos erről sem kaptunk azóta. A rejtélyek tehát inkább csak sokasodtak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában