Figyelem!

2024.04.16. 07:00

Itt a hidegfront: fejfájás, vérnyomásingadozás, dekoncentráció

Nemcsak az időjárásban, de egészségi állapotunkban is gyökeres változást hozhat front, erős viharokkal tör be a hideg.

Pap Gyula

Fotó: MW

Nyáriasan ért véget a múlt hét és úgy is indult a mostani. Mától azonban már minden esély megvan egy-egy záporra, zivatarra. A hőmérséklet is erősen visszaesik, a hajnali hőfokok alig érik majd el az ötöt, de nappal sem lesz melegebb tizenöt foknál.

Front front hátán 

Tünde rendszeresen sportol - ez meg is látszik az alakján - és szerencsére az egészségére sincs komoly panasza. A mostani melegfront azonban már neki is sok volt, gyakorlatilag egész nap fáj a feje – panaszolja. Az sem kizárt, hogy a kelleténél kevesebb folyadékot ittam – próbálja kideríteni az okát és csak reménykedik, hogy a közelgő hidegfront nem lesz ilyen hatással rá. 

Szilvia – nem könnyű - álló munkát végez egy bisztróban. Igazából két dolgot nem bír, a meleg- és a hidegfrontot. Előbbiből volt elege az utóbbi napokban szédüléssel, fejfájással támadta a légköri hatás. Már előre fél a hidegfronttól, ami szintén makacs fejfájást szokott okozni neki, nincs ötlete, hogy hogyan tudná kivédeni. Ám nem csodálkozik édesanyja is hasonló érzékenységgel küzdött biztosan tőle örökölte.

Az autósok különösen figyeljenek 

Északon, északnyugaton a hidegfront hatására már hétfőn is több lesz a felhő volt az égen, és délután  nyugatról kelet felé mozgó záporok, zivatarok alakultak ki, amelyek között hevesebb viharok is előfordultak. 

Ahogy a szél délnyugatiról északnyugatira fordul, a hőmérséklet is zuhanórepülésbe kezd, hirtelen akár 8-10 fokkal is lehűlhet a levegő – jelzi a meteorológia. Ma komolyabb zivatarokra egyre kisebb lesz az esély, elsősorban délen, délkeleten van esély a záporok mellett zivatarokra, de heves események ekkor kevésbé valószínűek. 
Ma már egyértelműen a hidegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás – hívja fel a figyelmet az orvosmeteorológia. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. 

A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában