Akkord

2024.04.07. 08:00

Bemutatjuk az ebet, aki mentőkutyának született

Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra.

Boon.hu

Akkord romkutatás közben

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola

– Trafi kutyánk elismert mentőkutya, gazdájával életeket mentett a törökországi földrengés helyszínén. Trafi ugyan ereje teljében van, de 9 évesen az aktív mentőkutyás pályafutásának a vége felé közeledik, így ideje gondoskodni az utánpótlásról, hogy az újonc mellette tanulhassa meg a szakmát. Nemrég feltűnt egy ifjú tehetség, aki mentőkutyának született. Bízunk abban, hogy Akkord követi majd a pályán a hős Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd – fogalmazta meg reményeit Berta László kommunikációs vezető.

Tehetségek születnek

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola saját tenyészetében született kölykökből vakvezető kutya lesz. Ez a fő cél, azonban vannak olyan kutyák, akik más irányban mutatkoznak különlegesen tehetségesnek. Ilyen például Akkord.

„Más volt, mint a többi” – mondta Szakál Imre Győzőné, Akkord kölyöknevelője, majd hozzátette: „Kemény csatákat vívtunk együtt, egy állatorvos egyszer meg is jegyezte nekünk, hogy ebből a kutyából nem lesz vakvezető. Persze akkor még nem hittünk neki.”

– Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra. Alapítványunk elnöke megfigyelte, letesztelte, hogy alkalmas-e arra, hogy egy látássérült személyt segítsen.

„Vakvezető kutya nem lesz, azonban érdeklődő, motivált és fegyelmezett személyiség, és rendkívüli mentőkutya válhat belőle” – mondta dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke.

„Szinte egyik pillanatról a másikra beilleszkedett a jól összeszokott csapatunkba. Ilyen kis idő alatt is nagyon összenőttünk, nagyon hiányozna, ha nem lenne velünk” – mondta dr. Mezősi Tamás.

Megkezdi a tanulmányait

A kölyöknevelője hozzátette: „Akkord azt csinálhatja, amit szeret. Öröm látni, hogy mennyire jól együttműködnek és szeretik egymást Tamással. Büszke vagyok rá!”

Tamás elárulta nekünk, hogy a reménybeli pályája azonos lesz Trafiéval. Akkord mentőkutya lesz, és hamarosan a terápiás-, illetve a demonstrátor vakvezető kutya tanulmányait is megkezdi.

„Nagyon kitartó. Ha egy feladatot túl nehéznek talál, akkor az láthatóan foglalkoztatja. Van, hogy gyakorlás után is visszamegy és újra megpróbálja” – mondta Mezősi.

Akkord sikeresen teljesítette a mentőkutyák alkalmassági vizsgaszintjén a területkutatás szimatmunka fázisát. Már a romkutatást is elkezdte gyakorolni, és magabiztosan jelzi a gyakorlás alatt romok közé rejtőző embereket.

„Kilenc éves kisfiam legtöbbször felvállalja az elveszett gyermek szerepét az erdőben. Általában felmászik egy fára, elbújik. Akkordnak az a feladata, hogy megtalálja, amit persze lelkesen véghezvisz” - mondta dr. Mezősi Tamás.

Bíznak benne

Mezősi Tamás Trafi kutyájával elismert tagja az ország mentőkutyás közösségének. Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra. Bízunk abban, hogy Akkord követi majd a pályán a törökországi földrengés helyszínén derekasan helytálló Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd – hangsúlyozza a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában