boon.hu video

2024.04.08. 13:55

A Nemzetközi Roma Világnapot ünnepelték (fotókkal, videóval)

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. április 8-án ünnepséget szervezett a Nemzetközi Roma Világnap alkalmából. A rendezvényen a Paramisi Társulat és a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is felléptek.

Galambos Eszter

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy az ENSZ a roma kultúra napjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig a legfontosabb nemzeti ünnepeként tartja nyilván ezt a napot. Napjainkban Európa legnagyobb kisebbségét képviselik a romák, becslések szerint tíz, tizenkét millióan vallják magukat romának, hazánkban pedig hatszáz- nyolcszázezer honfitársunk. 

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a romák a kulturális, történeti és nyelvi értékeikkel nemzeti kincsüket gyarapítják. Van mire és van kire büszkének lennünk, hiszen vannak roma származású sportolók, képzőművészek, zenészek, színészek, tudósok, közéleti szereplők, akik fantasztikus teljesítményt nyújtanak és vannak a történelem viharos időszakaiban a magyarságukat vállaló és a közös nemzetünkért kiálló roma hősök is.

Kulcsszerepben a felnövekvő generáció 

A Roma Világnap az 1971. április 8-án először összeült I. Roma Világkongresszus emléknapja, ahol a különböző roma népcsoportok képviselői elhatározták, hogy a jövőben együttműködnek, hirdetik a roma kultúrát és harcolnak a romák jogaiért. Ekkor állapodtak meg az egységes roma zászlóban, roma himnuszban és az "Opre Roma!" (Fel, Cigányok!) jelmondatban. A nemzetközi roma nap világszerte kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen a a cigányság által őrzött generációkon és társadalmi csoportokon átívelő értékteremtő szerepén túl a roma emberek mindennapi életében betöltött szerepére is felhívja a figyelmet. 

Dr. Gulyás Klára, az Episztémé Egyesület elnöke a boon.hu-nak elmondta, hogy ebben az évben Miskolc város önkormányzata az Episztémé Egyesület és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat közösen rendezi ezt a napot. Céljuk, elsősorban az ifjúságot megszólítani és természetesen a pedagógus közösséget is. 

Fontos üzenete a napnak, hogy a nemzeti kultúra tovább örökítésében a felnövekvő generációnak kulcsszerepe van. A roma világnap felhívja a többségi társadalom figyelmét arra is, hogy a nemzetiségi kultúra és azon belül a roma kultúra a magyar kultúra szerves részét képezi.

A rendezvényen a Paramisi Társulat kisiskolásoknak szóló élő hangszerekkel kísért mesejátéka után a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges diákjai adtak elő rézfúvós produkciókat Mozart és Bach művein keresztül egészen a kortárs magyar zeneszerzőkig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában