boon.hu video

2024.04.20. 20:01

125 speciális barlangi mentő szakember dolgozott össze Aggteleken (fotók, videó)

Habár a barlangjárás igen népszerű szabadidős tevékenyég, barlangász balesetek mégis ritkán fordulnak elő - nagyszabású mentést igénylő balesetek pedig még ritkábban. A kevés számú barlangi baleset miatt kevés ország tart fent nagyszámú, barlangban menteni képes hivatásos egységet, így a sok barlangi mentő közreműködését igénylő akcióknál bevett szokás más országok mentőegységeinek bevonása.

Boon.hu

A föld alatt gyakorolták a helyszíni ellátást

Fotó: Vajda János

Április 17-21. között az Aggteleki Nemzeti Park barlangjai és sziklafalai adtak otthont a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tavaszi gyakorlatának. Az ötnapos workshopon nem csak a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületének tagjai működtek közre, hanem német, lengyel, szlovák, román, szerb, török és amerikai barlangi mentőszolgálatok képviselő is, így összesen 125 speciálisan képzett szakember gyűlt össze. A gyakorlat fő támogatója az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága volt. 

Az egészségügyi ellátásra koncentráltak

A gyakorlat első két napján a résztvevők rövidebb részfeladatokat kaptak, ezek lehetséges megoldásait próbálták ki. Itt lehetőség nyílt arra, hogy a különböző országok jellemző barlangtípusaira specializálódott mentőegységek bemutassák egymásnak munkamódszereiket, sajátos megoldásaikat. Nagy hangsúlyt kapott a barlangi körülmények között végzett egészségügyi ellátásban szerzett tapasztalatok megosztása is, a gyakorlaton részt vevő orvosok és paramedikusok igyekeztek a tapasztalataik megvitatására – tudtuk meg Kovács Mártontól, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat koordinátorától.

Helyszíni amputáció is volt

Szombaton egy komplex szimulációs gyakorlat zajlott a Baradla-barlangban, ahol egy a barlangban lezajlott árvíz túlélőinek egészségügyi ellátását és kimentését végezték a barlangba leszálló vegyes nemzetiségű mentőcsapatok. A gyakorlat forgatókönyve szerint ismeretlen számú, ismeretlen helyen található sérült felkutatását, ellátását és kimentését kellett elvégezni.

A megoldandó feladatok között volt kötélpályán rekedt, kihűlt sérült, keszonbeteggé vált barlangi búvár, életveszélyes állapotban levő traumás sérült, és omlás miatt csak helyszíni amputációval megmenthető lábsérült is. A szimulált mentőakciót irányító törzs feladata volt az egyes nemzetek mentőerőinek kapacitásait, eszközeit felmérje és az egyre bővülő feladatok fényében gazdálkodjon avval. A gyakorlat mind a 8 elképzelt sérült sikeres mentésével zárult.

Értékelték a tapasztalatokat

A gyakorlat közös értékelése mellett sor került a 2023 őszén, a törökországi Morca-barlangban végzett nagyszabású, nemzetközi mentőakció tapasztalatainak további értékelésére. A jelenlévő szervezetek célként fogalmazták meg, hogy együtt fejlesszék az európai barlangi mentőszolgálatok együttműködését, és találjanak hatékony módszereket arra, hogy a világ olyan régióiban is elérhető legyen szükség esetén barlangi mentés, ahol nem léteznek még ilyen szervezetek. 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat célja segítséget, magas szintű orvosi ellátást nyújtani olyan sérülteknek, akik nehezen megközelíthető helyen kerülnek bajba. Barlangi mentők nem csak barlangokban képesek segíteni, évente többször szükség van speciális tudásukra felszíni túrázók, vagy fára szállt siklóernyősök mentésénél. A 100 fős tagsága közül 55 barlangi mentő jelent meg a gyakorlaton, fenntartva a hatékony szolgálatot a gyakorlat idejére is. A szolgálat minden tagja önkéntes, munkájukat saját költségükön és szabadidejükben végzik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában