Kényszer

2024.03.06. 14:00

Túlszaporodtak a rágcsálók, ezek lehetnek a megoldások ellenük

A kémiai készítmények felhasználása nagy körültekintést igényel. Az általunk megkérdezett rókákkal foglalkozó szakember szerint természetes módon is lehet védekezni a rágcsálók ellen.

Ujlaki Attila

Túlszaporodtak a mezei pockok

Fotó: ÉM

A mezőgazdasági károk mérséklése érdekében a mezei pockok elleni védekezést minél előbb el kell kezdenie a gazdálkodóknak – írja közleményében az Agrárminisztérium. Azt is hangsúlyozzák: a kémiai készítmények felhasználása nagy körültekintést igényel. 

Túlszaporodtak a rágcsálók 

Az elmúlt évek enyhe telei miatt a mezei pocokok rendkívüli módon elszaporodtak, és a rágcsálók által okozott károk a korábbiaknál jelentősebb problémát jelentenek a gazdálkodóknak. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a pockok. Kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók késlekedés nélkül felmérjék a kártevők népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthetők a károk, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is az érintettek rendelkezésére áll. 

Vegyszerekkel a rágcsálók ellen 

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a rágcsálók ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszámmal szemben, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 db lakott járat/100 négyzetméter fertőzés esetén indokolt. Ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt el kell távolítani. 

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező rágcsálóirtók használata nagy körültekintést igényel. Szigorú kockázatcsökkentéssel lehet ugyanis csak megelőzni, hogy más állatok is elfogyasszák a pocok elleni mérget vagy a mérgezett példányokat. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a véralvadásgátlót tartalmazó készítményből csak a meghatározott adagot rakják ki a gazdálkodók, a pocoktetemeket gyűjtsék össze, a teljes felületkezelésnél gépi kiszórásnál a csalétket egyenletesen kell kiszórni, és gondoskodjanak folyamatos vadriasztásról. A mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítmények listája elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalosan oldalán. 

A rókák is megoldanák a helyzetet 

A veszettség miatt lövik le a legtöbb rókát, de mostanában nincs veszettségveszély országszerte – erről már Kurunczi Norbert, a Rókales Alapítvány elnöke beszélt a boon.hu-nak. Arra is rámutatott, hogyha egy rókának van megfelelő mennyiségű tápláléka a természetben, akkor nem eszik háziállatot például: tyúkokat, vagy fácánt.

 „Több száz róka felboncolása során elenyésző (száz darabból egyben - a szerk.) találtak fácán, vagy tyúk tetemet, ellenben nagyjából 50-80 százalékos arányban találtakat, vagy más rágcsálókat az emlősök gyomrában” 

– mutatott rá. Aláhúzta: ezt a legutóbbi gyomorfeltárási vizsgálatok is visszaigazolták. 

„A ragadozó madarakat tartják a szakemberek, hogy természetes ellenségei a pockoknak, de ameddig egy vércse egy nap 3 pockot kap el, addig egy róka ezt pár perc alatt megteszi” 

– hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy a táblás mezőgazdasági helyeken a ragadozómadarak nem tudnak leszállni, így kisebb az esélyük vadászni.

 „A rókának ezzel szemben nagyobb esélyük van levadászni a rágcsálókat”

 – hangsúlyozta. Ezt azzal indokolta, hogy a róka minden pillanatban szaglászik és kiássa a pockot, így nem kell a vadejtéshez az, hogy kimásszon a pocok. Arra is kitért, ha esetleg egy róka nem eszi meg a pockot, akkor is megöli, mert a vadászösztön benne van. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában