Pályázat

2024.03.21. 20:00

Itt épülhet meg a következő rekortán futópálya Miskolcon

A népszerű népkerti után Miskolc újabb városrészében épülhet futókör.

Szaniszló Bálint

Újabb helyen lehet fitókör MIskolcon

Fotó: Ádám János

Veres Pál polgármester - a miskolci közgyűlés által utólag jóváhagyott - döntése alapján Miskolc önkormányzata pályázatot nyújtott be az Országos futópálya-építési program 2024 felhívásra. A cél, hogy egy a népkertihez hasonló rekortán futókört építsenek meg a Kilián lakótelepen lévő Peja Győző Emlékparkban.

Peja-Gyozo-emlekpark-12-aj
Futópálya épülhet majd a Kilián lakótelepen, a Peja Győző emlékparkban
Fotó: Ádám János

Kedvező fogadtatás 

Mint a boon.hu nyomon követte, 2022. elején láttak hozzá az építők a miskolci, népkerti rekortán burkolatú futópálya kialakításához. A már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott tervet a miskolci önkormányzat váltotta valóra. Pályázati pénzből és önerőből kezdődött meg az összességében 1 kilométer hosszúságú futókör építése. Az összesen 84,2 millió forint összköltségű beruházáshoz 42,2 millió forint önerőt biztosítottak a város költségvetéséből.

Az építkezés közben és utána is a futópálya kapott hideget és meleget egyaránt. A futás, kocogás szerelmesei örömmel fogadták, hogy egy újabb lehetőség nyílik számukra, hogy gyakorolják szenvedélyüket. Sokan voltak olyanok azonban, akik azt látták a beruházásban, hogy csak egyszerűen felborítják a rendet a Népkertben.  

Nagyon jó ötletnek bizonyult a futópálya kialakítása. Nem elhallgatható azonban, hogy vannak bőven hiányosságai. Például az, hogy az amúgy sem bőségében megvilágított Népkertben a futókör egyes részei esténként csak a legbátrabbak számára használhatók, hiszen koromsötétben kell futniuk. Mindezek mellett egyelőre megoldatlan kérdés, hogy aki futni akar, és utcai ruhában érkezik, az hol öltözik át. Az autóval érkezők számára is csak nagyon kevés parkoló áll rendelkezésre.

Kazincbarcikán is van 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a népkerti pálya átadásakor összegezte, hogy az akkori pályázat keretében 600  millió forint értékben összesen 9 futókör építését támogatták úgy, hogy ötvenszázalékos önrész mellett mintegy 300 millió forint támogatást nyújtottak. Ennek köszönhetően bő egy esztendő alatt tehát kilenc rekortán borítású futópálya épült meg az országban, ebből hét legalább 1 kilométer, kettő pedig több mint 800 méter hosszúságú. Ennek a programnak keretében megyénkben Miskolc mellett Kazincbarcikán épült futókör a városi tó körül.

Ilyen lehet a kiliáni pálya

A mostani pályázaton tehát - a népkerti sikeren felbuzdulva - ismét rész vesz a miskolci önkormányzat és a Diósgyőrben és környékén élők számára jól megközelíthető helyen, a kiliáni Peja Győző Emlékparkban egy ugyancsak 1 kilométeres rekortán futópályát alakítanak ki. 

A kalkulációk szerint - nyertes pályázat esetén - a városnak mintegy 60 millió forint önrészt kell biztosítani majd a költségvetésből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában