Tudott róla?

2024.03.09. 16:20

Innen ered a mondás: „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”

Bízunk benne, hogy az idei Kocsonyafesztiválon nem lesz senkinek hasonló élménye, de azért érdemes megismerni a kocsonyában pislogó béka történetét.

Pap Gyula

Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.

Fotó: Digitális Képarchívum

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”, vagy a „Reszket, remeg, rezeg, mint a miskolci kocsonyában a béka” – melyek eredetét a következő legenda adja.  

Egy felső gömöri tót furmányos is a "Magyar Huszárba" tévedt be napszálltakor. Vacsorát kért a kocsmárosnétől, mégpedig kocsonyát. Az asszonyka, kit a népnyelv fantáziája bizonyos szemmel látható tekintetekkel fogva „Potyka Kati" becéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti pincéből felhozott egy tányérral. Elibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának és először is a tányér közepéből kikandikáló húst akarja konzulmálni. De egyszer csak ijedten ejti el a villát és így kiált:

Jáj, jáj Kocsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felim!

Potyka Kati asszony odabokázott és elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Az izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadításáért.

Na ennek pechje volt

- mondá Kati és a tűzhelynél kiengesztelte a jószágot.

A hagyomány szerint többször is megtörtént az eset Miskolc kocsmáiban, fogadóiban és nemcsak fuvarosokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel is.  A 20. században a híres Korona Szállóban és a Három Rózsa vendéglőben is. Emlékét őrzi a porcelánból készített kocsonyás tál, amit a vásárokon árulnak. 

Pislogott a húsdarab

1848-ban egy itthon járt képviselőnek az egyik avasi pince előterében kocsonyát tálalt vendéglátója.

A hideg ételre jobban csúszik a bor

– mondta valaki. A kocsonyát a hordók mellől egy tégláról vette fel, annakelőtte ott fagyasztotta azt. Az alkony félhomályban a képviselő evőeszközével megbökte a húsdarabot (cupákot) s rémülten, undorral látta, hogy egy kocsonyába fagyott béka, mert a húsdarab pislogni kezdett.

(Forrás: Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945)


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában