Frizuratrendek

2024.03.30. 14:00

A győztes fodrász szerint reneszánszát éli a hajfonás

A Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum és Szakképző Iskolában napokban megrendezett Kézműves Kupán több mint kétszáz versenyző közül Tóth Marianna mezőkövesdi fodrász állhatott a dobogó legfelső fokára. A verseny tapasztalatai mellett a frizuratrendekről is mesélt a boon.hu olvasóinak a többszörös bajnok mesterfodrász.

Gárdonyi Edina

Tóth Marianna a dobogó tetején

Fotó: olvasó

A Kézműves Kupán több kategóriában mérettették meg tudásukat mesterfodrászok és tanulók egyaránt. Tóth Marianna –  Európa Kupa győztes, többszörös magyar bajnok és számos nemzetközi elismeréssel rendelkező - fodrász, aki már négy éve indul különböző szakmai megmérettetéseken –  a fonással készített utcai frizura felnőtt női kategóriában érdemelte ki az első helyezést ezen a rangos szakmai eseményen. 

Tóth Marianna munka közben a Kézműves Kupán
Fotó: olvasó

Laza kontyok, kis fonással 

"Ahogyan a divat más területein, a frizurák terén is visszanyúlnak a régi korok viseleteihez, így robbant be pár éve a hajfonás újra a köztudatba: nem csak alkalmi, hanem hétköznapi frizurákban is visszaköszön többféle formában, korosztálytól függetlenül. Számtalan verziója van, amik között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fonási vagy szövési stílust. A trendeknek megfelelően  a legdivatosabb alkalmi frizurák napjainkban a laza kontyok néhány fonással megfűszerezve" – mondta el a szakember a hajfonásokkal kapcsolatban. 

A győztes alkotás
Fotó: olvasó

Idén a mezőny kifejezetten erős volt, nem csak a felnőtt kategóriában, hanem a tanulók között is, akik nagyon precízek és az összes technikát igyekeznek elsajátítani. Annak ellenére, hogy egy ilyen eseményen mindenki verseng, figyelik egymást és inspirálódnak egymás alkotásaiból. Számára a legnehezebb része egy ilyen versenyre való felkészülésnek megálmodni, hogy mit is kezdjen egy natúr hajjal –  ami tiszta vászonként van előtte – hogy az egyszerre legyen mutatós, különleges és újszerű, miközben arra is figyelni kell, hogy a versenykiírás időkeretébe is beleférjen az elkészítése egy olyan stresszhelyzetben is, amit egy ilyen versengés okoz. 

Amikor megvan az elképzelés, hogy milyen frizurát szeretne elkészíteni, akkor legalább egy héten keresztül napi szinten stopperórával gyakorol. Ha nem fér bele a megadott időbe, akkor bizonyos részleteket újra kell gondolni. A versenyen általa elkészített frizura kuriózumnak számít, hiszen nem is fonás, hanem hajszövés, ami nagyon különleges és újszerű technika. A versenyhez kreativitásra, a szakmához egyébként is szükséges kézügyességre és gyorsaságra van szükség.

Már zsűrizhetett is 

A fodrász szerint a kézügyesség gyakorolható és fejleszthető. Általában szőke hajon dolgozik, mert minél világosabb a haj, annál szebben mutatnak rajta a különböző szövések és fonások. A versenykiírás szerint a haj legalább nyolcvan százalékát be kell fonni, és bár nem kötelező, hogy hosszú hajból legyen elkészítve a frizura, a versenybabafejek hetven centiméteres hosszúsága ideális bármilyen alkotáshoz. Idén először zsűrizhetett is a versenyen, ami hatalmas megtiszteltetés számára, fantasztikus kollégákat ismert meg – mesélte a felkészülés folyamatáról, az elkészített hajkölteményről és a kupáról a győztes.

Tovább adná a tudását 

A mesterfodrász tervei között szerepel, hogy képzéseket tartson, szeretné tovább adni tudását. Májusban a Fodrász Magyar Bajnokságon – többszörös bajnokként – két kategóriában, fonásban és menyasszonyi konty készítésében is tervezi indulását és nagy álma az őszi OMC párizsi világbajnokságon való részvétel fantasy hair illetve kreatív fonás versenyszámokban. A párizsi verseny kiírása szerint színt és eszközöket is bele lehet szőni a hajba, ami által még nagyobb teret engedhet kreativitásának. Az utóbbi időben már zsűritagként is részt vesz bajnokságokon, zsűrizett már férfi frizura versenyen is – napjainkban a borbélykodás is újra divatját éli –  ahol különböző versenyszámokban a férfi hajakra specializálódott fodrászok mutathatják meg a tudásukat. 

Tóth Marianna kisfiával és a győztes hajkölteménnyel
Fotó: olvasó

A verseny frizurái nem hétköznapi viseletek, de az ott látott ötleteket felhasználva nagyon szép hétköznapi, alkalmi frizurákhoz lehet belőlük ihletet meríteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában