Húsvét

2024.03.30. 15:30

Szép ajándék a nyuszi, de csak akkor, ha csokiból van

Ha nagyon szeretnénk, bármelyik állatkereskedésben vagy akár a piacon is hozzájuthatunk élő nyuszihoz. Mielőtt beszereznénk egyet, gondolkodjunk felelősen!

Galambos Eszter

A gyerekek imádják a kisnyuszikat.

Fotó: MW

Az élő nyuszi ajándékozásának divatja egyre inkább elárasztja a húsvéti ünnepkört. Kétségtelen, hogy a sima házi nyúltól kezdve a legegzotikusabb fajtáig bármelyiket megvásárolhatjuk az állatkereskedésekben, vagy a piacon. A szakemberek mégis óva intenek a meggondolatlan, lelkesedésből elkövetett vásárlástól. 

Szép ajándék a nyuszi, de csak akkor, ha csokiból van.

Nemes Nikolett, az egyik népszerű miskolci állatkereskedésben dolgozik, az üzletvezető lánya és ő maga is törpenyúltartó. 

Elmondta, hogy a nyuszik iránt egész évben nagy a kereslet nemcsak húsvétkor, bár ilyenkor fokozódik az érdeklődés. Volt olyan időszak, amikor nagyon nagy hagyománya volt az élőnyúl-vásárlásnak, de mostanában is egyre több olyan vevő van, aki úgy gondolja, az ünnepekre hazavisz egy nyuszit, aztán lesz vele, ami lesz. 

Bérbe is vennének nyuszit

Olyan igény is mutatkozott már, hogy nem vásárolni, hanem csak pár napra bérelni szeretnének nyulat. Erre az ominózus miskolci állatkereskedésben nincs lehetőség. A mai napig van arra példa, hogy valaki megveszi a nyuszit, majd megpróbálja „visszaváltani” az állatot. Ebben az esetben ők nagyon humánusak, hiszen ha a nyuszit csak pár napja vitték el, akkor az árát is visszaadják, ha több hónapos a nyuszi, akkor sok esetben ingyen visszafogadják. 

Akár 50 ezer is lehet egy példány

Nikolett egyébként otthon is tart törpenyulakat, azért döntött mellettük, mert nagyon érzelemkifejezőek, bújnak, puszit adnak, keresik az ember társaságát. Szobatisztaságra nevelhető, intelligens állatoknak tartja őket. Bérházban és kertes házban is jól tarthatók, a törpenyúl nem igényel nagy területet. A tartása sem bonyolult, megfelelő ketrecméret, nyugodt hely, és egy évben egy oltás szúnyogcsípés ellen, ezek az alapok. 

A nyuszik ára egyébként változó, a piacokon négy- és ötezer forinttól kaphatók, vannak kereskedések, ahol tízezertől indul, egészen akár ötvenezer forintig - tudta meg a boon.hu.

Simogathatunk az állatkertben 

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert zoopedagógusa is óva int mindenkit az elhamarkodott vásárlástól, azt ajánlja, ne vásároljanak az emberek felelőtlenül nyuszikat ajándékba, mert utána sokszor nem tudnak mit kezdeni vele. 

A szakember elmondta, hogy sokan keresik meg őket húsvét után, de befogadásra az állatkertnek nincs lehetősége. Ellenben a húsvéti ünnepek alatt vasárnap és hétfőn is 10 és 16 között felállítanak egy simogatót, ahol felügyelet mellett lehet simogatni a házi nyuszikat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában