Miskolci Kocsonyafesztivál

2024.03.10. 08:00

„A kocsonya négy évszakos étel”

Rózsa Edit, a Kocsonyafesztivál alapító jogtulajdonosa, a kóstoló zsűri egyik tagja beszélt a levelibékáról, a különleges kocsonyákról és arról, szerinte milyen a jó kocsonya.

Édes Richárd

Rózsa Edit vizsgálódik

Fotó: Ádám János

Nincs olyan kocsonya, amit ne szeretnék! A kocsonyafesztiválnak köszönhetően fenséges kocsonyákat is megkóstoltam, amiket álmomban sem gondoltam volna, hogy elkészülhetnek. Ilyen volt például a békakocsonya

 - avatott be minket Rózsa Edit kocsonyatapasztalataiba.

A fesztivál alapító jogtulajdonosa nagy hódolója és kedvelője a békának, mert mindig pontosan jelzi az élővilágunk állapotát. A magyar békákat szerencsére nem a kocsonyába kell beledermeszteni, mert ennek a vidám állatnak nem az a szerepe, hogy belekerüljön a kocsonyába. 

Magyar puding

A kocsonyát sokan hungarikumnak nevezik. Rózsa Edit nemrég egy kereskedelmi rádióban hallotta, hogy a kocsonya a magyar puding. A hazai „sós puding”, azaz a kocsonya az ország különböző területein egyre különlegesebb módon készül. A Kocsonyafesztivál elindított egy kocsonyakultuszt: élénkítette, egyben felelevenítette ennek az ételnek a kuriózumát. 

„Edit, ezt a kocsonyát jól kitaláltad! Mert annál jobb marketingeszköz, amit még meg is lehet enni, nincs a világon”- mondta neki valaki régebben. 

Az első kocsonyaételünk halból készült Mátyás udvarában

Rózsa Edit minden kocsonyát szeret, ami jóízű, és amiben benne van a szakács vagy a szakácsnő kisujja, a lelke. Imádja a jó disznóvágás után készült sertéshúsos kocsonyákat, amibe a disznó fülétől a farkáig minden belekerül. Emellett kedveli a shot kocsonyákat, ezek kis falatkaként fogyaszthatóak. És manapság vannak már kocsonyakoktélok is némi alkoholtartalommal, kocsonyás állaggal.

A kocsonya Rózsa Edit megközelítésében négy évszakos étel.

„A klasszikus télhez kötődő sertéskocsonyán átívelünk a tavaszi ehető virágokra, például az ibolyára, és számos növényre, virágra, amiből finom kocsonyákat lehet készíteni. Jön a nyár, teli gyümölcsös kocsonyákkal, majd érkezik az ősz, a szőlővel és borkorcsolyával”. 

Csirkelábból is készül

Az első számú kedvence azonban mindenképp a csirkelábkocsonya. Korábban evett már remek szárnyas kocsonyát, halkocsonyát, mert Mátyás udvarában még halkocsonyákat készítettek. Rózsa Edit szerint ma is nagyon izgalmas ízeket ad a kecsegéből készült kocsonya. Maga is készít málnából, gránátalmából gyümölcskocsonyát, ami inkább a desszertkocsonya kategóriáját képviseli. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában