Anno

2024.02.04. 16:30

Erre tanítottak: a színpadon csak egyetlen dolog él meg, az igazság

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország. Első vizsgájukra készültek a Miskolci Nemzeti Színház tanodásai – derült ki a a megyei napilap 1994. február 2-i írásából.

Boon.hu

Szervét Tibor is tanította a jövő színészeit a miskolci színház tanodájában

Fotó: MW

Honti György színművészt, a Miskolci Nemzeti színitanodásainak mentorát szólaltatta meg harminc évvel ezelőtt a napilap. Az ok: február elején készültek számot adni tanáraik és az újságírók előtt tudásukról először a tanodások.

Öten próbálták elsajátítani a szakma fogásait abban az időben a teátrumban, ahol három évig tartott a képzés. Egyebek között a színház elismert színészeitől: Szervét Tibortól, Nagy Ibolyától, Seres Ildikótól, Quintus Konrádtól, Fehér Ildikótól, Kulcsár Imrétől vették az 
órákat.

A legtöbb vidéki színház működtetett stúdiót, vagy tanodát – idézhetjük fel az akkori beszámoló alapján.

Kaposvárott bedobták a jelölteket a mélyvízbe, mondván: a színpadon egymástól tanulják a legtöbbet. Miskolcon viszont az első évben nem engedték a tanodásokat a színpadra. Csak a harmadik esztendőben ígértek nekik komolyabb szerepet.

Honti György szerint sem ezt az évfolyamot, sem a következő osztályokat nem manírokra kell megtanítani, sokkal inkább arra, hogy megismerjék önmagukat, hogy képesek legyenek egy-egy szerepet a szakmai szabályok megtartásával önmagukból megformálni. Ez a nehezebb út, de a színpadon csak egyféle dolog él meg, az igazság - vélte Honti György.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában