Anno

2024.01.20. 16:00

ABC-t rendeztek be a miskolci színházban

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1994. január 18-án egy születőben lévő színházi előadásról tudósított.

Boon.hu

Bevásárlás (a felvétel illusztráció)

Fotó: MW

Egy igazi ABC-t rendeznek be a miskolci teátrum Csarnokként emlegetett szerelőcsarnokában. Itt próbálják ugyanis az ABC című színdarabot, amelyet Horváth Péter kifejezetten a Miskolci Nemzeti Színház részére írt, s amelyet a szerző állít színpadra. Horváth Péter az elmúlt évadban rendszeresen megfordult Miskolcon, hogy megfigyelhesse az itteni színészeket, így a szerepeket részben rájuk fazonírozhatta. A darab másik érdekessége, hogy a nézőket a forgószínpadra ültetik majd, s e körül rendezik be a darabbeli ABC raktárait, eladóterét. A nézőkkel mindig oda fordul majd a színpad, ahol éppen a cselekmény játszódik.

S hogy miért éppen egy ABC-ről írta próza-musicalként aposztrofált, s fájdalmas derűt sugárzó művét a szerző? Erről így nyilatkozott: 

- Egyrészt azért éppen egy ABC-ről szól, mert ez olyan helyszín, amelyik mindannyiunk életének alapvető helyszíne. Betérünk ide, vásárolunk ezt-azt, köszönünk valakinek, flörtölünk egy eladólánnyal. Másfelől a darabnak azért az a főcíme, hogy ABC, mert - fellengzősen szólva - az élet alapvető dolgairól, az életünk ábécéjéről szólhat; vonzalmakról, szeretetről, gyűlöletről, munkáról, szabadságról. Egyszóval arról, hogy mit is kezdjünk azzal az életünkkel, ami adatott - nyilatkozta Horváth Péter az Észak-Magyarországnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában