boon.hu video

2024.02.04. 15:30

Tavaszi zsongás a Miskolci Régiségvásáron - Fotók, videó

Miskolc - A kellemes idő sokakat kicsalt vasárnap délelőtt a miskolci főutcára.

Pap Gyula

Régiségvásár Miskolcon februárban.

Fotó: Bujdos Tibor

Mint annyiszor, most is nagyban befolyásolta az időjárás alakulása a Miskolci Régiségvásár látogatottságát. Az átlagoshoz képest mintegy másfélszer annyi árust lehetett látni ezen a vasárnapon, és körülbelül ilyen arányban növekedett a nézelődők száma is. A vásár területe is megnyúlt, a Városház tértől az Ady hídig borították a portékák a követ. Sokakat kicsalt a szép napfényes idő, de ez nincs arányban a vásárlók számának növekedésével – jegyezte meg az egyik árus.

Találkozások 

Jó páran kisgyerekkel, délelőtti levegőzésként rótták az utat, a kutyasétáltatás is belefért a programban. Sokat tudnának mesélni a régi korok dísztárgyai, használati eszközei, de számomra legalább ilyen beszédesek az arcok. A fiatalok is képviseltetik magukat, de a legtöbb történet az idősebb korosztály fizimiskájáról idézhető fel – természetesen. A vásári portékák figyelése közben felpillantva könnyen találkozhatunk régi ismerőssel, évek óta nem látott egykori baráttal. A kedvező idő hosszú „műszakot” is eredményez, már hajnali ötkor elkezdték a kipakolást és délután háromra prognosztizálják a befejezést. 

Talán kevesen tudják, hogy van a vásárnak hivatalos becsüse is Tóth-Szabó István személyében, akihez bátran fordulhatnak a vásárlók-eladók vitás ügyeikben tanácsért. Nem gyakran keresik fel, de nem egy esetben volt már, hogy nézeteltérés volt vevő és eladó között, vagy egyszerűen valaki csak csekkolni akarta, hogy jó vásárt csinált-e – idézi fel.

Az árusoknak egyébként szokásjog alapján osztják ki a placcokat, aki nem tud jönni, illik jeleznie, hogy más megkaphassa a helyét – tudjuk meg.

Lombseprű az eredmény 

Közkedvelt a Déryné utcai nyugdíjas szekció melyet elsősorban miskolci időseknek tartanak fenn, de természetesen a vásárlók minden korosztályból meglátogatják. Itt leltem én magam is egy remek „kézműves” lombseprűre, melyet ötletes megjegyzések közepette cipeltem végig a vásáron – teljessé téve a vasárnap délelőtti élményt.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában